Cazul Shuai Peng: WTA suspendă toate competițiile din China, care ar fi urmat să găzduiască inclusiv Turneul Campioanelor în 2022

Cazul Shuai Peng: WTA suspendă toate competițiile din China, care ar fi urmat să găzduiască inclusiv Turneul Campioanelor în 2022
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Liu Jie

Asociația de Tenis Feminin (WTA) a decis să suspende toate turneele care urmau să se desfășoare în China și Hong Kong, pentru modul în care au reacționat autoritățile la acuzațiile de viol pe care le-a formulat Shuai Peng, precum și din cauza îngrijorărilor că tenismena ar fi fost cenzurată, transmite Euronews.

În 2022, China ar fi urmat să găzduiască, printre altele, Wuhan Open și Turneul Campioanelor, competiție care este cunoscută și ca WTA Finals și care în 2021 s-a disputat la Guadalajara, Mexic, fiind câștigată în premieră de Garbine Muguruza.

În noiembrie, Shuai Peng acuzase pe rețelele sociale un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o. Ulterior, postarea a fost ștearsă, iar jucătoarea nu a mai fost văzută în spațiul public timp de trei săptămâni. În cele din urmă, tenismena a reapărut în lumina reflectoarelor, însă mulți – inclusiv șeful WTA – se tem că este cenzurată.

„Deși acum știm unde este Peng, am îndoieli serioase că este liberă, în siguranță și că nu este supusă cenzurii, coerciției și intimidării”, a fost reacția lui Steve Simon, președinte și CEO al WTA.

„WTA a spus clar ce trebuie făcut în acest caz și ne reluăm apelul pentru o anchetă comprehensivă și transparentă – fără cenzură – cu privire la acuzațiile de agresiune sexuală pe care le-a lansat Peng Shuai”, a continuat oficialul forului internațional.

Shuai Peng, fost lider mondial la dublu, a discutat în sistem de videoconferință cu oficialii Comitetului Olimpic Internațional în luna noiembrie, dar este neclar în ce circumstanțe a fost organizat apelul.

Într-o declarație atribuită lui Shuai Peng și publicată de structura internațională a presei de stat din China, sportiva și-a retras acuzațiile de agresiune sexuală.

Chiar și Uniunea Europeană a solicitat Chinei să ofere „o dovadă veritabilă” că Shuai este în siguranță, adăugând că reapariția sa pe scena publică nu a detensionat aceste îngrijorări.

Ce a spus șeful WTA despre Shuai Peng și decizia de a suspenda toate competițiile din China

„Nu văd cum le-aș putea cere cu bună știință sportivilor noștri să concureze acolo, când lui Peng Shuai nu i se permite să comunice liber și pare să fi fost presată să își contrazică propriile acuzații de agresiune sexuală”, a subliniat Steve Simon.

„Având în vedere actuala stare de fapt, sunt de asemenea foarte îngrijorat de riscurile cu care s-ar putea confrunta toți jucătorii și tot stafful nostru dacă ar fi fost să organizăm evenimente în China în 2022”, a adăugat Simon.