Drapelul UE ar putea fi purtat de sportivii Sloveniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Olimpiada începe pe 23 iulie

Drapelul UE ar putea fi purtat de sportivii Sloveniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Olimpiada începe pe 23 iulie
Drapelul Uniunii Europene. Foto: Pixabay

Oficialii europeni au solicitat Comitetului Olimpic Internațional să le permită sportivilor din Slovenia, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE, să poarte drapelul Uniunii Europene alături de cel național la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Tokyo.

Drapelul UE ar putea fi purtat de sportivii Sloveniei la ceremonia de deschidere a Olimpiadei

Purtarea drapelului UE alături de cel național ar „face sportivii sloveni ambasadori ai unității europene și ai valorilor aflate la baza Uniunii noastre, care se potrivesc cu cele ale mișcării olimpice”, se arată în scrisoarea transmisă de vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață, Margaritis Schinas, și premierul sloven Janez Jansa, potrivit Euractiv.com.

Margaritis Schinas, al cărui portofoliu cuprinde și o componentă sportivă, a precizat că drapelul ar putea sta drept „simbol al coexistenței pașnice, toleranței și solidarității”.

„Vă vom sprijini pe deplin în orice mod considerați oportun în introducerea acestui gest special și istoric”, i-au mai scris cei doi lui Bach, adăugând că momentul ar putea „servi ca o reprezentare puternică a manierei în care unitatea și pacea trebuie celebrate prin acest eveniment, fundamentale cum sunt amândouă pentru spiritul european și olimpic”.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate să se desfășoare între 23 iulie și 8 august

„Considerăm că, ca două organizații unite de aceste valori comune, Uniunea Europeană și Comitetul Olimpic Internațional sunt poziționate în mod unic pentru a promova pacea și înțelegerea într-un moment în care lumea are cea mai mare nevoie de ele”, au mai scris Schinas și Jansa.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a fost printre primii demnitari care au reacționat la inițiativă, spunând că o „susține pe deplin”.

Nu este prima oară când UE încearcă un astfel de demers. În 2004, președintele Comisiei Europene de la acel moment, Romano Prodi, le ceruse sportivilor din statele membre să poarte drapelul UE alături de cel național în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008.

În schimb, una dintre țările care nu își vor putea afișa steagul național la Tokyo este Rusia – numele său de echipă, drapelul și imnul național au fost interzise de Curtea de Arbitraj Sportiv la Olimpiada de vară de la Tokyo, dar și la Olimpiada de iarnă de la Beijing, pe fondul acuzațiilor de dopaj la scară largă.