Drumul României spre EURO 2024

Drumul României spre EURO 2024

Campionatul European de Fotbal 2024 va fi organizat în Germania, în perioada 14 iunie – 14 iulie. La a șaptesprezecea ediție se vor putea calific 23 de echipe dintr-un total de 53 aliniate la startul programului de calificare. Germania, fiind țară organizatoare, se va califica din oficiu și va juca meciul de deschidere.

Germania a fost desemnată țară organizatoare pe 27 septembrie 2018, după un duel direct cu Turcia. Din totalul celor 17 voturi exprimate, 12 au mers în favoarea Germaniei, aceasta punând la dispoziția EURO 2024 o infrastructură modernă foarmată din 9 stadioane ce îndeplinesc standardele UEFA.

În urma tragerii la sorți, au fost create 7 grupe cu câte cinci echipe și 3 grupe cu câte șase echipe. România a fost distribuită în Grupa I, alături de Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra. Calificarea la Euro 2024 ar trebui să fie floare la ureche pentru echipa României, doar că mereu am fost dezamăgiți de rezultatele din teren. În teorie, selecționata României are șanse reale de calificare, dar niciodată nu putem spune ”hop” până nu se și întâmplă acest lucru.

Primele meciuri pentru calificarea la EURO 2024 vor fi în martie 2023, iar România va juca în deplasare cu Andorra (pe 25 martie) și acasă cu Belarus (pe 28 martie).

Mai jos aveți programul complet al meciurilor din Grupa României

25 martie 2023: Belarus – Elveția; Andorra – ROMÂNIA; Israel – Kosovo

28 martie 2023: ROMÂNIA – Belarus; Kosovo – Andorra; Elveția – Israel

16 iunie 2023: Kosovo – ROMÂNIA; Belarus – Israel; Andorra – Elveția

19 iunie 2023: Elveția – ROMÂNIA; Belarus – Kosovo; Israel – Andorra

9 septembrie 2023: Andorra – Belarus; ROMÂNIA – Israel; Kosovo – Elveția

12 septembrie 2023: ROMÂNIA – Kosovo; Israel – Belarus; Elveția – Andorra

12 octombrie 2023: Belarus – ROMÂNIA; Andorra – Kosovo; Israel – Elveția

15 octombrie 2023: Elveția – Belarus; ROMÂNIA – Andorra; Kosovo – Israel

18 noiembrie 2023: Belarus – Andorra; Israel – ROMÂNIA; Elveția – Kosovo

21 noiembrie 2023: ROMÂNIA – Elveția; Andorra – Israel; Kosovo – Belarus

După cum se poate observa, meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor organiza în perioada martie 2023 – noiembrie 2023. În urma acestora, alături  de Germania, se vor mai califica 20 de echipe, mai exact primele două din fiecare grupă. Alte trei echipe se vor califica după turneul final al play-off-urilor nations League, în martie 2024.

Drumul României spre EURO 2024 pare a fi ușor prin prisma grupei, doar că trebuie menționat faptul că țara noastră are un fotbal aflat în declin, în timp ce celelalte țări se bucură de rezultate tot mai bune. Surprizele pot apărea de la meciurile la care nici nu ne așteptăm, iar Campionatul Mondial de Fotbal 2022 ne-a demonstrat că unele echipe nu trebuie neglijate sau desconsiderate.

Edi Iordănescu, selecționerul echipei naționale, este încrezător în șansele României de a se califica la EURO 2024. Mizează pe tinerii jucători ce vor fi convocați la lot, dar și pe calitatea jocului. Dincolo de performanțele de pe teren, jucătorii naționalei au nevoie de o stare de spirit de învingători. Contează mult ca moralul echipei să fie nul bun și încrezător în forțele și șansele echipei de a merge la EURO 2024.

Contează foarte mult ca jucătorii să poată performa la echipele de club din țară și de peste hotare, să joace într-un mediu fotbalistic competitiv și să prind 11-le de start.

Performanțele unei echipe nu țin doar de antrenor sau doar de jucători, ci de un mix de colaborare și înțelegere. Pot fi jucători foarte buni, dar antrenați defectuos pot obține rezultate slabe. În același timp, un antrenor foarte bun nu poate obține rezultate uimitoare cu jucători slabi.

România nu s-a mai calificat la Campionat European de Fotbal din 2016, când a părăsit competiția din faza grupelor, după un egal și două înfrângeri. Selecționer la acea vreme era Anghel Iordănescu. Să sperăm ca, după opt ani, România să revină la EURO, de data aceasta avându-l la cârmă pe Edi Iordănescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe