Germania a fost în atenția UEFA pentru banderola-curcubeu purtată de Manuel Neuer la EURO 2020

Germania a fost în atenția UEFA pentru banderola-curcubeu purtată de Manuel Neuer la EURO 2020
foto: Hepta.ro / DPA Images / Christian Charisius

Selecționata de fotbal a Germaniei a fost subiectul unei scurte anchete UEFA, în condițiile în care căpitanul echipei, portarul Manuel Neuer, purtase o banderolă în culorile curcubeului la primele două meciuri jucate în cadrul EURO 2020, înfrângerea cu Franța (scor 0-1) și victoria zdrobitoare cu Portugalia (4-2).

Ca regulă generală, forul europeanacționează foarte strict atunci când vine vorba de mesaje din afara sportului în meciuri de fotbal. Potrivit statutelor UEFA, oricine „folosește evenimente sportive pentru mesaje non-sportive” încalcă practic „Codul general de conduită”, notează cotidianul vienez Kurier.

Chiar și așa, recent, organizația i-a lăudat pe jucătorii care au îngenuncheat în susținerea BLM.

EURO 2020: Germania, în atenția UEFA pentru banderola-curcubeu purtată de Manuel Neuer

UEFA a ajuns la concluzia că Manuel Neuer nu a încălcat regulamentul prin purtarea banderolei-curcubeu la Campionatul European. Asociația germană de fotbal (DFB) a precizat, pe Twitter, că ancheta a fost întreruptă duminică seară, banderola-curcubeu fiind evaluată ca simbol „pentru diversitate și, prin urmare, o cauză bună”.

„Regulamentul prevede că trebuie purtată banderola furnizată oficial de UEFA”, notează DFB. În același timp, federația spune că iunie este luna „Pride” și când vine vorba de sport: „Mesajul este: Suntem plini de culoare”.

Germania înfruntă miercuri Ungaria, în ultima etapă a grupelor EURO 2020, și de câteva zile se discută de posibilitatea ca stadionul din Munchen să strălucească în culorile curcubeului. Primarul Dieter Reiter intenționează să trimită luni o cerere către UEFA. Vestea vine în contextul în care parlamentul ungar a adoptat o lege care interzice promovarea homosexualității în rândul minorilor.

Ultima oră
10:13 - Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane