Germania a fost în atenția UEFA pentru banderola-curcubeu purtată de Manuel Neuer la EURO 2020

Germania a fost în atenția UEFA pentru banderola-curcubeu purtată de Manuel Neuer la EURO 2020
foto: Hepta.ro / DPA Images / Christian Charisius

Selecționata de fotbal a Germaniei a fost subiectul unei scurte anchete UEFA, în condițiile în care căpitanul echipei, portarul Manuel Neuer, purtase o banderolă în culorile curcubeului la primele două meciuri jucate în cadrul EURO 2020, înfrângerea cu Franța (scor 0-1) și victoria zdrobitoare cu Portugalia (4-2).

Ca regulă generală, forul europeanacționează foarte strict atunci când vine vorba de mesaje din afara sportului în meciuri de fotbal. Potrivit statutelor UEFA, oricine „folosește evenimente sportive pentru mesaje non-sportive” încalcă practic „Codul general de conduită”, notează cotidianul vienez Kurier.

Chiar și așa, recent, organizația i-a lăudat pe jucătorii care au îngenuncheat în susținerea BLM.

EURO 2020: Germania, în atenția UEFA pentru banderola-curcubeu purtată de Manuel Neuer

UEFA a ajuns la concluzia că Manuel Neuer nu a încălcat regulamentul prin purtarea banderolei-curcubeu la Campionatul European. Asociația germană de fotbal (DFB) a precizat, pe Twitter, că ancheta a fost întreruptă duminică seară, banderola-curcubeu fiind evaluată ca simbol „pentru diversitate și, prin urmare, o cauză bună”.

„Regulamentul prevede că trebuie purtată banderola furnizată oficial de UEFA”, notează DFB. În același timp, federația spune că iunie este luna „Pride” și când vine vorba de sport: „Mesajul este: Suntem plini de culoare”.

Germania înfruntă miercuri Ungaria, în ultima etapă a grupelor EURO 2020, și de câteva zile se discută de posibilitatea ca stadionul din Munchen să strălucească în culorile curcubeului. Primarul Dieter Reiter intenționează să trimită luni o cerere către UEFA. Vestea vine în contextul în care parlamentul ungar a adoptat o lege care interzice promovarea homosexualității în rândul minorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe