„Je suis român” – Editorial într-un ziar din Ungaria despre scandalul în care e implicat Sebastian Colțescu

„Je suis român” - Editorial într-un ziar din Ungaria despre scandalul în care e implicat Sebastian Colțescu
Captură site magyarnemzet.hu

„Je suis român” este titlul articolului semnat de Pataki Tamás, de la publicația Magyar Nemzet, în care jurnalistul analizează scandalul internațional izbucnit după o remarcă făcută de arbitrul român Sebastian Colțescu, la un meci PSG – Bașakșehir. Ziaristul maghiar insistă că românul nu a fost rasist, căci în română ”negru” înseamnă doar negru, și a deplâns felul în care a ajuns lumea din cauza corectitudinii politice.

Jurnalistul maghiar Pataki Tamás, articol în apărarea arbitrului român Sebastian Colțescu

Într-un articol cu titlul „Je suis român”, ziaristul Pataki Tamás explică de ce remarca „ăla negru”, făcută de arbitrul Sebastian Colțescu, nu e rasistă.

„”Negru”, în română, asta înseamnă: negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârși cariera lui”, a subliniat Pataki Tamás.

El a insistat că arbitrul nu a vrut să-l jignească pe Pierre Webo, ci doar să-l indice într-un grup de persoane.

Totodată, ziaristul a remarcat ipocrizia în faptul că termenul ”negru” folosit de Colțescu e considerat rasism, dar nimeni nu are o problemă cu folosirea aceluiași cuvânt în numele mișcării Black Lives Matter.

El mai scrie că remarca lui Colțescu i-a dat ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească despre „fotbaliștii care se aruncă pe teren ca niște fete plângăcioase, sensibile, care plâng pentru dreptate”.

„Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”, a mai scris Pataki Tamás, pentru Magyar Nemzet.

Sebastian Colţescu a împărțit lumea în două cu doar două cuvinte

Arbitrul român Sebastian Colţescu este acuzat de rasism, după ce, în timpul meciului dintre Paris Saint Germain şi Istanbul Bașakșehir, s-a referit la antrenorului secund al formaţiei turcești, fostul internaţional camerunez Pierre Webo, cu apelativul „negrul ăla”. Webo a interpretat cuvântul folosit ca ”negro”, termen care în multe limbi este considerat o insultă. Sportivii ambelor echipe au ieșit de pe teren în semn de protest și meciul s-a reluat a doua zi. PSG a câștigat cu 5-1.

„Rasismul şi discriminarea, sub toate formele, nu îşi au locul în fotbal”, a transmis UEFA, care a anunțat o anchetă aprofundată în acest caz.

Roxana Mărăcineanu, ministrul român al Sportului din Franța, a lăudat atitudinea sportivilor care au părăsit terenul: „Sportivii au luat o decizie istorică în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor şi solidaritatea lor”.

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Acest lucru nu ne reprezintă”, a transmis și Ionuț Stroe, ministrul Sportului de la noi.

O reacție a avut inclusiv președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: „Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”.

Alții, însă, au avut cu totul alte opinii:

„Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup… Cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Demba Ba a spus că dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus ”ăla alb”. Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb… El ar fi spus ”cel alb”. Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună? Şi dacă a spus ”negro”… Dacă acesta este cuvântul românesc pentru negru, ce nu este în regulă?”, a declarat John Barnes, legendă a clubului Liverpool.

O poziție echilibrată a avut și Micah Richards, fost fundaş la Manchester City şi Aston Villa, care el însuși e de culoare: „E greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toţi într-o cameră, aşa cum suntem noi acum, şi cineva spune ”persoana neagra sau cel negru”, nu m-aş simţi ofensat cu asta. (…) A fost ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur”.

Mihai Stoica, managerul general al FCSB, a criticat atitudinea sportivilor care au părăsit terenul, dar și reacția celor doi politicieni: „Sportivii mari performează, nu părăsesc terenul din motive pe care nici nu le cunosc. “Lezații” ăștia au mers la vestiare ca să apară politicienii cu reacții pe rețele. De aseară nu mai sunt fan Mbappé. Fan Neymar n-am fost niciodată, chiar dacă e supertalent. Nu-mi place circul. P.S. Tot a făcut ceva bun Sebi. A generat un consens româno-francez. S-au scandalizat madame Mărăcineanu și domnu’ Stroe. Btw, dom’ ministru, scuzele se prezintă, nu se cer”.

Și Kamara a avut o reacție în acest scandal. Artistul a scris că arbitrul român primește un tratament pe care nu îl merită, că , în sport, românii au fost jigniți de multe ori și nimeni nu a luat atitudine, iar România nu e o țară rasistă, ci una multiculturală, în care se trăiește în armonie.

Ultima oră
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor