CORONAVIRUS | Lotul naţional de scrimă, în frunte cu campioana Ana-Maria Popescu, pus în carantină după Cupa Mondială la Budapesta

CORONAVIRUS | Lotul naţional de scrimă, în frunte cu campioana Ana-Maria Popescu, pus în carantină după Cupa Mondială la Budapesta
Sursă foto: Facebook / Federația Română de Scrimă

Lotul național de scrimă, însumând 18 scrimeri şi 6 tehnicieni a fost pus în autoizolare, după participarea la Cupa Mondială de la Budapesta, în perioada 6-8 martie.

Mai mulţi sportive asiatice din cadrul competiției au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, a anunțat vineri, printr-un comunicat, Federaţia Română de Scrimă.

Campioana Ana-Maria Popescu, medaliată cu aur la JO 2016, a anunţat, vineri seara, pe pagina sa oficială de Facebook, că nu prezintă niciun simptom al coronavirusului.

„Dragilor, având în vedere ultimele noutăţi, materialele din presa sportivă şi dată fiind situaţia actuală, ţin să vă anunţ că atât eu, cât şi colegele din lotul naţional şi cei din echipa tehnică suntem bine. În cursul zilei de astăzi am fost informaţi de către FIE- International Fencing Federation de cazul sportivilor asiatici testaţi pozitiv pentru COVID-19. Deşi suntem adversari pe planşă, în aceste momente le transmitem gânduri bune şi refacere rapidă”, a scris Ana-Maria Popescu pe internet.

„Am urmat cu stricteţe recomandările Federației Române de Scrimă şi am contactat DSP – eu am fost mai puţin norocoasă şi n-am prins un apel telefonic, dar am trimis e-mail şi voi insista în perioada imediat următoare, deşi sunt convinsă că sunt solicitaţi peste limită! De când am revenit în ţară, am decis să rămân în casă, cu foarte mici excepţii. Deşi n-am prezentat niciun simptom până în acest moment şi pe toată perioada competiţiei de la Budapesta nu am intrat în contact direct cu vreunul dintre sportivii în cauză, am hotărât că aşa este mai sănătos, atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi”, a mai declarat spadasina.

„Federaţia Internaţionala de Scrimă a notificat azi Federaţia Româna de Scrimă şi toate forurile naţionale care au avut reprezentanţi la Cupa Mondiala de spadă de la Budapesta, între 6-8 martie 2020, că mai mulţi scrimeri sud-coreeni şi chinezi care au concurat în Ungaria au fost testaţi pozitiv la virusul COVID – 19.

Sportivii au fost testaţi la întoarcerea în Asia, dar, conform comunicatului primit de la FIE, numele acestora nu au fost dezvăluite, precizându-se că cei mai mulţi dintre aceştia sunt asimptomatici. În consecinţă, în regim de urgenţă, Federaţia Română de Scrimă a notificat sportivii care au participat pentru România la acesta competiţie. La Budapesta au fost prezenţi 18 sportivi români: 8 spadasine şi 10 spadasini. Alături de ei au făcut deplasarea şi 6 tehnicieni.

Federaţia Română de Scrimă a luat act de situaţia naţională încă de săptămâna trecută, respectă hotărârile autorităţilor şi a oprit din 9 martie 2020 toate competiţiile de pe teritoriul României. Din 12 martie 2020 au fost întrerupte şi antrenamentele comune la nivelul loturilor olimpice şi naţionale, precum şi la CNOPT, CNOPJ, BOPJ.

Tuturor componenţilor loturilor de mai sus li s-a modificat şi adaptat planul de pregătire astfel încât să poată fi făcută individual, acasă, sub directa îndrumare a antrenorilor. Medicii loturilor verifică telefonic starea de sănătate a tuturor sportivilor şi o prezintă antrenorilor. Tehnicienii informează conducerea FR Scrimă asupra stării de sănătate şi a stadiului pregătirii. Menţionăm că starea de sănătate a tuturor scrimerilor din loturi este foarte bună ”, se arată în comunicatul FRS.

În cadrul Cupei Mondiale de la Budapesta, România a fost reprezentată, la feminin, de Ana-Maria Popescu (locul 17), Greta Vereş (16), Amalia Tătăran (98), Bianca Benea (110), Alexandra Predescu (141), Claudia Naboiu (144), Adela Danciu (189), Raluca Sbârcia (208), iar la masculin au evoluat Mario Perşu (locul 122), Adrian Dabija (127), Adrian Ciprian Szilagyi (183), Alin Sbârcia (218), Lucian Ciovică (247), Liviu Dragomir (249), Alin Mitrică (257), Mihail Oprea (268), Victor Vîlceanu (275), Daniel Gavriluţ (286), potrivit site-ului FIE.

Federația Română de Scrimă a recomandat tuturor persoanelor care au făcut deplasarea la Budapesta să anunţe telefonic Direcţia de Sănătate Publică.