Premieră negativă. Balonul de Aur nu va fi decernat în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus: „Cum putem compara incomparabilul?” (VIDEO)

Premieră negativă. Balonul de Aur nu va fi decernat în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus: „Cum putem compara incomparabilul?” (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Xinhua

Publicația franceză France Football a anunțat că Balonul de Aur, prestigiosul trofeu acordat anual celui mai bun jucător de fotbal din lume, nu va fi decernat în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, care a creat circumstanțe excepționale pentru activitatea sportivilor și nu numai.

Balonul de Aur nu va fi decernat în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus

Nu vom avea un câștigător al Balonului de Aur în 2020, pentru că France Football a explicat că nu sunt întrunite suficiente „condiții corecte”. Astfel, premiul revendicat în ultimii ani în principal de Leo Messi și Cristiano Ronaldo nu va fi decernat în acest an.

Din 1956 și până acum, an de an, cel mai bun jucător al planetei a fost distins cu Balonul de Aur. Cu toate acestea, în 2020, organizatorii au considerat că ar fi nedrept să acorde prestigiosul titlu unui anumit jucător, având în vedere contextul în care se desfășoară activitatea sportivă la ora actuală.

Acestea fiind spuse, Lionel Messi, de șase ori câștigător al Balonului de Aur – record all time, își va păstra coroana pentru încă 12 luni. Cristiano Ronaldo, care are cinci trofee de acest gen, va trebui să mai aștepte și el un an pentru a încerca să-și egaleze marele rival.

Cei doi se numărau și în 2020 printre favoriții la câștigarea trofeului, dar cotați cu șanse reale mai erau și Robert Lewandowski, atacantul lui Bayern Munchen, și Kevin de Bruyne, mijlocașul lui Manchester City.

Potrivit Goal.com, France Football a anunțat printr-un comunicat de presă că, „pentru prima oară în istoria sa, care a început în 1956, Balonul de Aur nu va fi decernat în 2020, din cauza lipsei de condiții corecte suficiente”.

Premieră negativă în mai bine de jumătate de secol. Comunicatul France Football

„Messi și Rapinoe (n.r. – Megan Rapinoe, câștigătoarea la feminin), precum și de Ligt și Alisson, câștigătorii trofeelor pentru cel mai tânăr jucător și cel mai bun portar, vor trebui să mai aștepte un an. Câștigătorii ultimei ediții nu vor avea niciun succesor la finalul anului. Pentru că nu va exista o ediție a Balonului de Aur în 2020.

De ce? Pentru că un asemenea an nu poate – și nici nu ar trebui – să fie tratat ca un an obișnuit. Când ai îndoieli, e mai bine să te abții decât să insiști.

Pentru că Balonul de Aur exprimă și alte valori – precum puterea exemplului, solidaritatea și responsabilitatea – și nu numai excelența sportivă.

Pentru că acea corectitudine care vine odată cu acest titlu onorabil nu ar putea fi apărată, în special la nivel statistic și din punct de vedere al pregătirii, având în vedere că aspiranții la trofeu nu pot fi comparați corect cu toții, în condițiile în care unii au încheiat brusc (n.r. – sezonul, din cauza restricțiilor sau a anulării campionatelor), iar alții nu. Prin urmare, cum putem compara incomparabilul?

Pentru că dintre cei aproximativ 220 de jurați (bărbați și femei deopotrivă) din toată lumea, câțiva s-ar putea să fi fost distrași sau deviați de la analiza lor din cauza priorităților și ale urgențelor pe care le-au avut de gestionat.

Nu am vrut să punem un asterisc de neuitat pe lista premiaților, unul de genul „trofeu câștigat în circumstanțe excepționale din cauza crizei sanitare COVID-19. Vom prefera mereu o luxație măruntă în istoria noastră, în dauna unei răni adânci.

Este prima oară din 1956 când Balonul de Aur a luat o pauză. Situația nu ne încântă, dar în viziunea noastră pare cea mai responsabilă și mai logică decizie. Să protejezei credibilitatea și legitimitatea unui asemenea premiu, înseamnă și să îl aperi peste ani.

Povestea Balonului de Aur este prea prețioasă pentru a risca să provocăm pagube cu o mișcare neîndemnânatică. În aceste vremuri tulburi, să iei o pauză este un lux și o necesitate de neprețuit. Pentru ca fotbalul, ca întreg, să își recâștige elanul, pasiunea și emoția.

Urmăriți B1TV.ro și pe