Sorana Cîrstea, care s-a născut în București și are domiciliul în prezent în Târgoviște, orașul în care locuiesc părinții ei, Mihai și Liliana, a luat decizia de a se muta în Dubai pentru a fi alături de logodnicul ei, Ion Alexandru Țiriac, relatează ProSport.
Cel mai mare oraș și capitală a emiratului cu același nume, unul dintre cele șapte din federația Emiratelor Arabe Unite, Dubai îl găzduiește acum pe fiul miliardarului Ion Țiriac.
Sorana Cîrstea, la fel ca Federer și Djokovic, poate obține o viză de aur în Emiratele Arabe Unite, la fel ca franceza Kristina Mladenovic, britanică Heather Watson sau sârboaica Jelena Jankovic, fostul număr unu mondial.
Cabinetul Emiratelor Arabe Unite, prezidat de Alteța Sa șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, poate acorda româncei noastre o viză de rezidență pe 10 ani.
Cîrstea poate urma jucătorii de tenis Borna Coric, Karen Khachanov și Lucas Pouille (care a fost cândva numărul 10 în lume și a fost condus de Ion Țiriac). Stabilindu-și rezidența în Dubai i se permite să renunțe la plata impozitelor care ar însemna 49% din veniturile de sportiv de tenis anuale dacă s-ar muta în Croația, Rusia sau Franța.
Acesta este și motivul pentru care fiul lui Ion Țiriac a ales să se mute în Dubai, unde impozitele pe venit și profit sunt cu 35% mai ieftine decât în România.
În plus, Mariana Simonescu, fosta mare jucătoare română care locuiește pe Coasta de Azur din momentul căsătoriei cu ilustrul Bjorn Borg, este cetățean al principatului Monaco. Tatăl lui Ion Alexandru, legenda Ion Țiriac, are rezidență în Monte Carlo din 1972.
De fapt, consacratul sportiv și afacerist român a fost primul antreprenor de tenis care a vândut drepturile la un turneu de tenis din națiunile arabe din Golful Persic. La începutul anilor 1990, multimilionarul român le-a vândut șeicilor din Dubai drepturile la turneul feminin pe care îl organizase, mai întâi la Essen și apoi la Hanovra.
Alegerea de a se antrena în cluburi de tenis de lux din Dubai, cum ar fi Clubul Aviației, unde se desfășoară turneele WTA și ATP, îi permite lui Cîrstea să profite de beneficii care nu sunt disponibile în Europa: vremea este ideală pentru tenis în cea mai mare parte a anului (garantat 8 din cele 12 luni, iar probabilitatea de ploaie este scăzută), rata criminalității este neglijabilă, iar conducerea este practic gratuită datorită costului scăzut al gazului.
Introvertită și discretă în viața de zi cu zi, Cîrstea are beneficiul incomparabil al pregătirii în străinătate: nu este obligată să-și vadă familia sau prietenii, și nu este recunoscută pe stradă, în parcuri, centre comerciale, restaurante, sau cinematografe.
Un alt beneficiu crucial pentru jucătorii de tenis este confortul de a călători la majoritatea turneelor, indiferent de locul în care se desfășoară: fie că sunt în Asia, Australia, Europa, America de Nord sau America de Sud, Cîrstea poate zbura din Dubai cu cel mai bun mod de călătorie, având la dispoziție la orice oră cele mai opulente companii aeriene către orice club de tenis din lume.
Cîrstea nu ar plăti mai mult de 9 la sută impozit pe venit în Dubai pentru cei peste 7,5 milioane de dolari câștigați doar din turneele de tenis (cota legală de impozitare este de 9 la sută pentru veniturile de peste 102.000 de dolari și zero pentru veniturile sub această sumă). Drept urmare, 23 dintre primii 30 de jucători de tenis din lume trăiesc în „paradisuri fiscale” precum Monaco, Florida, Bahamas sau Nassau.