Ungaria, sancționată drastic de UEFA pentru comportamentul rasist și homofob al fanilor la EURO 2020

Ungaria, sancționată drastic de UEFA pentru comportamentul rasist și homofob al fanilor la EURO 2020
Un grup de fani ai Ungariei, la ultimul meci disputat de naționala lor în cea mai grea grupă a EURO 2020, partida jucată împotriva Germaniei pe Allianz Arena din Munchen. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Christian Charisius

Următoarele două meciuri jucate de Ungaria pe teren propriu în preliminariile europene se vor desfășura în spatele porților închise din cauza mesajelor rasiste și homofobe pe care le-au transmis spectatorii din tribune la partidele disputate la Budapesta în grupele EURO 2020, a decis UEFA, potrivit Sky Sports.

EURO 2020: UEFA a sancționat drastic Ungaria pentru comportamentul rasist și homofob al fanilor

Sancțiunea pentru Ungaria prevede trei meciuri fără spectatori, însă în cazul unuia dintre ele pedeapsa a fost suspendată pe o perioadă de doi ani. Totodată, UEFA a amendat Federația ungară de fotbal cu 100.000 de euro și i-a transmis să afișeze un banner cu logoul forului european, „#EqualGame”.

Decizia nu se aplică preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2022, deoarece aceste preliminarii se desfășoară sub egida FIFA.

Unul dintre gesturile pentru care au fost sancționați fanii ungari a fost cel de la remiza cu Franța, când aceștia au scandat sunete de maimuță. Un alt moment reclamat a fost afișarea unui banner homofob la eșecul suferit de Ungaria în primul meci pe care l-a jucat la EURO 2020, înfrângerea cu Portugalia (0-3).

Potrivit Sky Sports, incidente homofobe au avut loc și la ultimul duel din grupă, egalul cu Germania, meci care s-a desfășurat în contextul unor tensiuni în care au fost implicate inclusiv autorități din cele două țări.

Primarul Munchen-ului a reclamat legea ungară care interzice promovarea homosexualității în rândul minorilor, motiv pentru care a vrut să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului, simbol folosit de comunitatea LGBTQ+, însă UEFA a respins solicitarea invocând caracterul politic al acesteia.

Chiar și așa, la ora meciului, oficialii din mai multe orașe germane au decis să ilumineze stadioanele în culorile curcubeului. Viktor Orban a decis să își anuleze deplasarea la Munchen și nu a mai luat parte la meci.

Între timp, EURO 2020 se apropie vertiginos de ultimul act. Finala competiției continentale are loc duminică, când câștigătoarea se va decide între Italia și Anglia, probabil cele mai în formă echipe de la acest turneu. Pentru selecționata din Albion este vorba despre prima finală de turneu major după o pauză de 55 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe