Vaccinare cu scandal în naționala Spaniei, înainte de EURO 2020: Alegerea serului, motiv de dispută între federație și guvern

Vaccinare cu scandal în naționala Spaniei, înainte de EURO 2020: Alegerea serului, motiv de dispută între federație și guvern
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Yevhen Kotenko

Autoritățile spaniole au decis că echipa națională de fotbal trebuie să se vaccineze înainte de debutul la EURO 2020, însă alegerea serului a fost subiectul unor negocieri intense, negocieri care erau să culmineze cu Federația spaniolă abandonând demersul.

Inițial, surse guvernamentale citate de El Pais susțineau că jucătorii vor fi imunizați cu Pfizer, însă acest lucru ar fi presupus efectuarea rapelurilor undeva între optimile și sferturile competiției, astfel că majoritatea vor primi Johnson & Johnson, ser administrat într-o singură doză.

Naționala Spaniei se vaccinează înainte de EURO 2020, dar alegerea serului s-a transformat într-un motiv de conflict

Factorii implicați au ajuns în cele din urmăla un consens și au decis, joi seară,că majoritatea persoanelor din delegația care se deplasează duminică la Sevilla – pentru primul meci al Spaniei la EURO 2020, cel de luni cu Suedia – vor fi vaccinate cu serul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză. În schimb, jucătorii sau membrii de personal care deja au contractat infecțiavor primi o doză de Pfizer, cu condiția ca de la infectare să fi trecut măcar opt săptămâni.

Federația spaniolă de fotbal și Ministerul spaniol al sănătății au perfectat înțelegerea după negocieri intense, în condițiile în care federația nu dorea să vaccineze echipa națională dacă schema de vaccinare n-ar fi fost completată înainte de debutul competiției, potrivit El Pais.

La prima oră a dimineții, Federația spaniolă de fotbal dădea asigurări că procesul de imunizare va începe vineri. La rândul lor, surse apropiate de guvernul de la Madrid transmiteau mesaje asemănătoare. Chiar și așa, totul a rămas în aer când selecționerul Luis Enrique, răspunzând la întrebările presei, a făcut următoarea declarație: „Astăzi, nu avem confirmarea că ne vor vaccina. Președintele (federației, n.r.) negociază”.

Negocierea la care făcea referire antrenorul spaniol era cea dintre Luis Rubiales și Ministerul sănătății. Președintele federației solicita alegerea serului Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, și să fie folosit Pfizer doar pentru persoanele care au fost infectate și numai dacă autrecut cel puțin opt săptămâni de la momentul îmbolnăvirii.

În aceste condiții, căpitanul Sergio Busquets, depistat recent cu SARS-CoV-2, nu va putea fi vaccinat.

„Nu vrem să ne vaccineze cu câteva zile înainte de sferturile de finală sau când suntem deja în vacanță. Ori ne vaccinează vineri, ori nu ne mai vaccinăm”, spuneau jucătorii antrenați de Luis Enrique.

EURO 2020 începe vineri, 11 iunie, și se desfășoară în premieră în 11 orașe. Unul dintre ele este Bucureștiul, care găzduiește patru partide, iar ministrul Sportului a oferit noi detalii despre eveniment, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră