Arad: Se interzic drumețiile și toate activitățile în zonele împădurite din județ, din cauza unui focar de pestă porcină

Arad: Se interzic drumețiile și toate activitățile în zonele împădurite din județ, din cauza unui focar de pestă porcină
FOTO: Pixabay.com

Județul Arad se confruntă cu un focar de pestă africană porcină, în exploatația RO 0121350522, situata in localitatea Socodor, scrie Special Arad. Totodată, luând în calcul și evoluția bolii la mistreții din evolutai bolii la mistreti, pe raza Fondurilor de vanatoare Șiria, Arăneag si Conop, D.S.V.S.A. Arad a elaborat Planul de măsuri ce trebuie aplicate pentru exploatațiile nonprofesionale și fondurile cinegetice.

Astfel, pe o perioadă de 90 de zile, sunt interzise pe raza județului Arad, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate etc.,) cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă, scrie sursa citată mai sus.

Potrivit Specialarad.ro, iată Hotărârea D.S.V.S.A Arad:

Art. 1. Se aprobă Planul de măsuri pentru intervenția în focarul de pestă porcină africană care evoluează în localitatea Socodor și a măsurilor ce trebuie aplicate în zonele afectate/infectate, pentru evitarea răspândirii bolii atât la porcul domestic cât și la mistreți.

Art. 2. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad va notifica, viitoarele focare/cazuri, către toate instituțiile implicate, planul de măsuri aprobat fiind aplicabil și acestora.

Art. 3. Se interzic, pe o perioadă de 90 de zile, începând cu data de 25.10.2020, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate etc.,) cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă. Nu intră sub această interdicție competițiile și activitățile care se desfășoară pe drumurile de interes național, județean și local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri.

Art. 4. Perioada prevăzută la art.3 poate fi prelungită în funcție de situația epidemilogică existentă pe teritoriul administrativ al județului Arad.

Art. 5. Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, Poliția Locală Arad, Garda Forestieră Oradea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, precum și primarii unităților administrativ-teritoriale din județul Arad sau înlocuitorii acestora răspund de aplicarea întocmai a măsurilor și acțiunilor stabilite de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Arad.