Cabane montane la altitudine din România. Locuri unde te poți încărca cu energie și liniște

Cabane montane la altitudine din România. Locuri unde te poți încărca cu energie și liniște
Foto: Captură video

Dacă vrei o evadare din căldura sufocantă a orașului, există câteva cabane montane la altitudine în România, unde poți experimenta relaxarea la cele mai înalte cote. Pe lângă faptul că este răcoare, aceste cabane ți se vor părea desprinse din basme.

România este o țară perfectă pentru drumeții, plimbări, alpinism, pentru practicarea sporturilor în aer liber. Cu 55% din țara noastră ocupată de Munții Carpați, care înconjoară regiunea Transilvania, dacă faci drumeții în România vei descoperi peisaje neatinse, o faună bogată ascunsă în păduri vaste și sate tradiționale de munte încă neatinse de civilizație.

Cabane montane la altitudine din România

Cabana Babele – Vârful Omu (2.200 m)

Situata pe platoul Munților Bucegi, sub Vârful Babele, această caban reprezintă baza turistică centrală a Munților Bucegi, aici încrucișându-se principalele drumuri. Ciupercile de piatră numite „Babele” – monumente ale naturii – aflate chiar în fața cabenei și „Sfinxul” din imediata ei apropiere, constituie atracții în plus, explicând afluența turiștilor la această cabană. Iarna și mai ales primăvara, cabana Babele servește ca bază pentru practicarea schiului.

Refugiul Iezer-Păpuşa (2.165 m)

Este format din 3 camere dintre care una este destinată Salvamontului. Există o sală de mese și una cu paturi suprapuse, iar capacitatea este de 30 de locuri. Se poate și campa lângă refugiu, fiind multe locuri potrivite pentru pus cortul. Adăpostul are în dotare o sobă cu lemne. Înainte de a ieși din pădurea de jepi, turiștii sunt rugați să adune câteva lemne de pe drum și să le lase la refugiu, scrie Omul și muntele.

Cabana Podragu – Făgăraş (2.136 m)

În anul 1885, Societatea Carpatina Transilvaneană (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adăpost de piatră, care nu a durat mult, ci s-a dărăpănat. În anii 1937-1939 Turing Clubul României a luat hotărârea de a construi o cabană turistică la Lacul Podragu, scop în care a arendat terenul necesar de la locuitorii comunei Ucea de Sus, a întocmit planurile și a executat cabana la Talmaciu, urmând ca apoi să fie transportată în bucăți și montată la locul stabilit.

Situată în partea centrală a Munțiilor Făgăraș, zona Turnuri-Podragu este una din cele mai vizitate zone montane din masiv. Este vizitată de turiștii care parcurg traseul de creastă, sau de cei care urcă aici pentru a se bucura de frumusețea zonei.

Cabana Bâlea Lac – Făgăraş (2.034 de metri)

Cabana Bâlea Lac se află în Munții Făgăraș, de-a lungul faimosului drum montan Transfăgărășan, la o altitudine de 2.034 m, fiind situată pe peninsula ce duce către Lacul Bâlea.

Cabana asigură comfort de trei stele trecătorilor, servicii complete, prețuri rezonabile și o ambianță de neuitat. Aceasta este înconjurată de apă pe trei părți, având imaginea oglindită în apă, surprinsă prin cadrul natural al muntelui. Accesul se face cu mașina pe Transfăgărășan, putând vizita înainte Barajul Vidraru, Cascada Capra sau Lacul Bâlea, după care se merge cu telecabina sau pe jos alegând unul din traseele de legătură.

Cabana Piatra Arsă – Bucegi (1.950 m)

Cabana Piatra Arsă se află pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1.950 de metri. Se află la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000 și a fost construită în 1935. De fapt, ea a fost ulterior transformată într-o bază sportivă și în fiecare an vin aici sportivi în cantonament.

Poți ajunge cu mașina, pe drumul asfaltat din Sinaia, până în apropierea complexului, sau pe numeroase trasee turistice din Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului.

Cabana Dochia – Ceahlău (1.705 m)

Cabana Dochia este situată la o altitudine de 1.750 m, în zona superioară a masivului Ceahlău, pe platou, între vârfurile Lespezi (1.805 m) şi Bîtca Gheodon (1.845 m).

Este principala cabană a Munţilor Ceahlău, fiind singura bază de cazare la mare altitudine. Construcţia cabanei a început în primăvara anului 1913 şi a fost finalizată în toamna aceluiaşi an. Este prima cabană turistică ridicată în Carpaţii Răsăriteni. A fost extinsă în repetate rânduri, iar capacitatea de cazare s-a mărit treptat.

Cabana Piatra Singuratică – Munții Hășmaş (1.504 m)

Piatra Singuratică este cabana montană la care ajung toți cei care fac drumeții în partea sudică a Masivului Hășmașu Mare.  De aici se ajunge ușor pe vârfurile Piatra Singuratică sau Hășmașu Mare. Cabana are destule locuri de cazare, iar vara se poate amplasa cortul pe pajiștea din față.

Urmăriți B1TV.ro și pe