Carantină Constanța: Oamenii s-au înghesuit în magazine să își facă provizii după ce s-a anunțat că orașul intră în carantină (VIDEO)

Carantină Constanța: Oamenii s-au înghesuit în magazine să își facă provizii după ce s-a anunțat că orașul intră în carantină (VIDEO)
Sursa Foto: replicaonline.ro

Locuitoriimunicipiului Constanța au luat cu asalt supermarketurile și hypermarketurile,după ce în cursul zilei de joi, 19 noiembrie, a fost anunțată carantinarea zonală, ce va intra în vigoare de în această seară,notează presa locală.

Constănțenii au dat năvală în magazine

ConformReplica, în cursul zilei de vineri, 20 noiembrie, constănțenii au golit rafturile magazinelor, fiindpanicați de intrarea în vigoare a măsurii de carantinare a municipiului reședință de județ.

Oamenii au dat iama în magazine pentru a-și face provizii dis-de-dimineață.Așa se face că, în jurul orei 11.00 rafturile dintr-un magazin erau deja goale.

Printre cele mai cumpărate produse alimentareau fost făina, orezul, mălaiul, fructele, legumele, conservele, uleiul, dar și apa. De asemenea, sunt la mare căutare și conservele, pastele făinoase, dar și carnea și produsele lactate.

Municipiul Constanța intră în carantină de vineri seară, de la ora 20.00, pentru 14 zile, după ce incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit 9 la mia de locuitori.

Prin urmare, mallurile vor fi închise în weekend, cu excepţia farmaciilor, magazinelor alimentare, a magazinelor care vând hrană pentru animale de companie şi a curăţătoriilor.

La acest moment, sunt în carantină șaptereședințe de județ din România: Sibiu, Bistrița, Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Slobozia și Alba Iulia.

Ce restricții vor fi impuse

Potrivit Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în perioada de carantină, locuitorii Constanței își pot părăsi locuințele doar pentru anumite motive și având asupra lor o declarație pe propria răspundere sau o adeverință ori legitimație de serviciu.

În timpul nopții, constănțenii își pot părăsi locuințele dacădovedesc că merg la serviciu, pentru a merge la medic, în cazuri ce nu suferă amânare, sau pentru alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Totodată, ieșirea sau intrarea în/din zona în care s-a instituit carantina vor fi posibile doar în cazul transportului de marfă, al persoanelor care locuiesc în orașul carantinat, dar lucrează în afara acestuia, pentru persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare, în cazul în care este necesară îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi sau are loc decesul unui membru de familie; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau pentru urgențe medicale.

De asemenea, în următoarele 14 zile, slujbele religioase se vor oficia în exterior, cu respectarea regulii conform căriea trebuie să existe o suprafață de 4 mp/persoană. Excepție fac cazurile în care la slujbe participă doar personalul bisericesc. În plus, se permite oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane.

Constănțenii au golit rafturile magazinelor de teama carantinării