CORONAVIRUS | Purtarea măştii, obligatorie în preajma unităţilor de învăţământ din Sălaj. Ce restricții au fost impuse

CORONAVIRUS | Purtarea măştii, obligatorie în preajma unităţilor de învăţământ din Sălaj. Ce restricții au fost impuse
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj a impus, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, purtarea măştii de protecţie pe o rază de 100 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, iar programul restaurantelor, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc poate fi doar până la ora 24:00.

Purtarea măştii de protecție va deveni obligatorie în preajma unităţilor de învăţământ din Sălaj

Mai exact, în urma şedinţei extraordinare a CJSU Sălaj desfăşurată miercuri s-a decis că, începând cu data de 9 octombrie, vineri, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 m în jurul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sălaj, iar programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, şi al celor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc în spaţiu închis (în interior) şi exterior (la terase) să nu se poată prelungi după orele 24:00.

Totodată, începând de luni, 12 octombrie, se suspendă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, barurilor şi a celor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor din localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, dar se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, scrie Agerpres.

Recorduri de infectări cu coronavirus și decese, în România

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, în raportul zilnic, 2.958 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România. E un record negativ înregistrat de țara noastră de la începutul epidemiei de coronavirus.

Bilanțul a consfințit un nou record negativ în ceea ce privește numărul de decese legate de această boală infecțioasă pe un interval de 24 de ore, 82, dar și la la nivelul pacienților internați în secțiile de Terapie Intensivă din țară, 612.

Retestarea a scos la iveală 553 persoane pozitive. Nu în ultimul rând, autoritățile au precizat că de la izbucnirea crizei sanitare au fost confirmate 142.570 de îmbolnăviri, iar 111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distribuția cazurilor noi de COVID-19, per județe, arată în felul următor: Alba 117, Arad 80, Argeș 45, Bacău 82, Bihor 39, Bistrița-Năsăud 28, Botoșani 31, Brașov 95, Brăila 54, Buzău 44, Caraș-Severin 35, Călărași 13, Cluj 98, Constanța 94, Covasna 13, Dâmbovița 37, Dolj 83, Galați 52, Giurgiu 18, Gorj 52, Harghita 41, Hunedoara 47, Ialomița 14, Iași 157, Ilfov 78, Maramureș 50, Mehedinți 37, Mureș 70, Neamț 79, Olt 39, Prahova 101, Satu Mare 20, Sălaj 62, Sibiu 81, Suceava 68, Teleorman 52, Timiș 104, Tulcea 25, Vaslui 84, Vâlcea 82, Vrancea 43. Municipiul București are 514, iar pentru alte 138 cazuri nu este precizată nicio zonă a țării.

Până astăzi, 5.121 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Ultima oră
21:47 - OMS transmite că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie „o ultimă soluție numai atunci când celelalte opțiuni fezabile s-au epuizat”
21:38 - Joe Biden, avertisment ferm pentru Vladimir Putin: SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură dacă Rusia atacă Ucraina. Liderul american a pledat pentru „o revenire la diplomație”
21:28 - Cum ne pot ajută legumele să prevenim înghețarea parbrizului
21:04 - Raed Arafat a anunțat relaxările pentru sărbători: Masca, obligatorie în aer liber doar în zone aglomerate. Programul magazinelor, prelungit. Restaurantele, deschise în nopțile de Crăciun și Revelion inclusiv pentru persoane testate (VIDEO, DOCUMENT)
21:03 - Octavian Jurma, despre Omicron: Incidența în spitalele din Africa de Sud și-a schimbat profilul. Faptul că o să avem mai mulți tineri și copii în spitale o să creeze mai multă panică într-o țară ca România decât faptul că ne mor bătrânii (VIDEO)
21:02 - O variantă mult mai greu de urmărit a tulpinii Omicron a fost identificată de către cercetători
20:36 - Liviu Dragnea, prima reacție despre presupusa despărțire de Irina Tănase: „Întotdeauna iau decizii spre mai bine”
20:34 - Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de până la 30.000 de lei în vederea combaterii arderii de deșeuri
20:32 - Topul celor mai căutate piese din 2021. Au adunat sute de milioane de vizualizări pe YouTube
20:30 - Nu vor mai fi medici nevaccinați