Două localități din Cluj au intrat în carantină totală. S-au înregistrat 13 cazuri la mia de locuitori, iar oamenii trebuie să circule cu declarația pe proprie răspundere

Două localități din Cluj au intrat în carantină totală. S-au înregistrat 13 cazuri la mia de locuitori, iar oamenii trebuie să circule cu declarația pe proprie răspundere
FOTO: Pixabay.com

Două localități din județul Cluj au intrat în carantină totală, după numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în ultimele 14 zile. Autoritățile au impus măsuri extreme pentru comunele Sic și Săvădisla, care au intrat începând cu noaptea trecută în carantină totală. Într-una dintre acestea, numărul de infectări a depășit 13 bolnavi la mia de locuitori, scrie Digi 24.

În cealaltă localitate, autoritățile au fost nevoite să impună restricții severe, după ce zeci de persoane ar fi participat la un botez, la care nu au fost respectate măsurile sanitare, prevăzute de lege.

În Săvădisla, toate mașinile care vin și pleacă sunt controlate de către filtrul de poliție. Accesul în comună este permis doar localnicilor, în cazul celorlalte persoane fiind posibil doar cu un motiv întemeiat. Toate datele trebuie să fie trecute într-o declarație, pe care localnicii o prezintă ofițerilor de poliție.

Încălcarea carantinei, pedepsită cu dosar penal

În cazul în care localnicii se vor gândi să se deplaseze pe dealuri dintr-o localitate în alta, aceștia se vor alege cu dosar penal.

„În data de 3 octombrie a fost un botez la care au participat 71 de persoane. În data de 15, am înţeles că de la muzicant a ieşit testul pozitiv dar asta nu înseamnă că muzicantul a dus boala la noi în Săvădisla. În data de 15 aveam o persoană, în data de 17 deja au plecat la test 32 de persoane. Din care au ieşit cu testul pozitiv 14 persoane. În cealaltă localitate carantinată, Sic, s-a înregistrat o rată de infectare record: 13,53 de cazuri la mia de locuitori. Autoritățile spun că oamenii au luat virusul din mijloacele de transport în comun, pentru că mulți au sfidat regulile de protecție”, a precizat primarul din Săvădisla, potrivit sursei citate mai sus.

Măsurile luate în cazurile UAT-urilor în județul Cluj

Prefectul județului, Mircea Abrudan, a explicat pentru sursa citată mai sus care au fost măsurile luate pentru cele două localități.

Toate măsurile pe care le-am luat pentru UAT-urile cu peste 3 la mie se aplică şi aici, adică se închid restaurante, cafenele, baruri, masca e obligatorie şi în spaţiu deschis, şcolile trec în scenariul 3 şi evenimentele nu mai au loc.

Cei care vor încerca să ajungă în localități peste dealuri, se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Iar persoanele care sunt prinse fără mască în interiorul satelor carantinate vor fi amendate cu cel puţin 500 de lei”, a precizat el.