Incident la Primăria Mărășești: O echipă de control a DSP și Poliției, dată afară de primar din sediul instituției. Edilul, viceprimarul și secretara, prinși de inspectori fără mască

Incident la Primăria Mărășești: O echipă de control a DSP și Poliției, dată afară de primar din sediul instituției. Edilul, viceprimarul și secretara, prinși de inspectori fără mască
Foto: facebook.com/dsp.vrancea

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea anunță că o echipă de control din cadrul instituției, împreună cu o alta de la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea au fost date afară din sediul Primăriei Mărășești, chiar de primarul Valerică Chitic. Totul s-a întâmplat vineri, 30 octombrie, atunci când inspectorii DSP și un agent de Poliție au mers la Primărie să verifice dacă angajații respectă regulile de protecție sanitară. Imediat ce au intrat în sediul instituției, echipele de control au constatat că nici primarul, nici viceprimarul și nici secretara nu purtau măști de protecție, după cum se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a DSP Vrancea.

Inspectori DSP Vrancea și un polițist, dați afară de din Primăria Mărășești chiar de primar

„În cursul zilei de 30 octombrie 2020, un angajat al Direcției de Sănătate Publică Vrancea și un agent al IPJ Vrancea au vrut să verifice modul de respectare a măsurilor de siguranță epidemiologică în instituțiile publice, respectiv Primăria Mărășești. Controlul a fost efectuat în baza prevederilor HG 856 din 14 octombrie 2020, cu stabilirea măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, și în baza Legii 55, din 15 mai 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La intrarea în instituție, cei doi membri ai echipei de control au constatat că secretara nu purta mască și i s-a cerut să se conformeze măsurilor legale stabilite. Pentru că inclusiv ușa de la biroul primarului era deschisă, cei doi s-au recomandat și au constatat că, de asemenea, primarul și viceprimarul nu purtau mască de protecție”, se arată în mesajul citat.

Atunci când i s-a recomandat să respecte regulile de protecție sanitară, primarul s-ar fi înfuriat, a susținut că ”în instituție el hotărăște” și i-a poftit afară pe polițist și pe reprezentanții Direcței de Sănătate Publică.

”Când angajata DSP i-a întrebat de ce nu poartă mască, primarul Valerică Chitic s-a adresat celor doi într-un mod nepoliticos, spunând că în instituție el hotărăște. Angajata DSP a insistat și a motivat prezența sa, menționând că are tot dreptul să verifice modul de respectare a măsurilor sanitare în instituțiile publice. În momentul în care i-a adresat recomandări edilului în sensul respectării legii, acesta a avut un exces de furie și a poftit-o afară pe angajata DSP. Nici agentul de la IPJ Vrancea nu a fost tratat mai bine, primarul Chitic adresându-i-se într-un mod nepoliticos și dându-l afară și pe el din instituție, se mai precizează în mesajul reprezentanților DSP.

Ce măsuri au fost luate în urma incidentului

Incidentul a fost discutat în cadrul ședinței de vineri Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, atunci când s-a luat și decizia aplicării unei amenzi pentru nerespectarea măsurilor de siguranță epidemiologică.

”Față de cele constatate, a fost întocmit proces verbal și se va aplica amendă UAT Mărășești pentru nerespectarea măsurilor de siguranță epidemiologică. Din păcate, abateri de la respectarea măsurilor legale de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei s-au mai constatat și la alte instituții din județ, echipele de control ale DSP Vrancea atrăgând atenția celor care nu respectă prevederile legale asupra riscurilor la care se expun, atât pentru sănătatea lor dar și a celor cu care intră în contact, fie colegi de serviciu sau din familie”, a mai transmis DSP Vrancea.

Potrivit datelor transmise, sâmbătă, de Grupul de Comunicare Strategică, de la încputul pandemiei de coronavirus și până în acest moment, în județul Vrancea au fost înregistrate 3.515 de cazuri de COVID-19, dintre care 38 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Rata incidenței cumulate a cazurilor de coronavirus la nivelului județului Vrancea este de 1,09 la mia de locuitori.

Incident la Primăria Mărășești: O echipă de control a DSP și Poliției, dată afară de primar din sediul instituției. Edilul, viceprimarul și secretara, prinși de inspectori fără mască

Ultima oră