Proiect controversat în Iași. Cum vrea Primăria să descurajeze cetățenii să mai circule cu mașina personală

Proiect controversat în Iași. Cum vrea Primăria să descurajeze cetățenii să mai circule cu mașina personală
Foto: VIktor Bystrov (Unsplash.com)

Edilii locali din Iași vor să descurajeze cetățenii să mai iasă din casă cu mașina personală și astfel, au pregătit un proiect de lege controversat. Potrivit acestuia, șoferii ar putea fi obligați să meargă cu cel mult 30 de km/h, pe prima bandă a bulevardelor mari, pe modelul Parisului. Inițiativa prevăzută în dezbatere publică ar urma să se aplice pentru aproape o treime din străzile orașului, a transmis primarul Mihai Chirica.

Proiectul a fost lansat deja în dezbatere publică, de Primăria din Iași, până pe data de 6 august. Edilii locali vor ca motocicletele, bicicletele și trotinetele să înlocuiască mașinile.

Val de nemulțumiri în social media, după anunțarea proiectului

Circulația pe prima bandă aduce în atenție o altă problemă: mașinile parcate pe fiecare bandă, pe ambele sensuri. Cetățenii acuză lipsa locurilor de parcare gratuite, dar și pe cele cu plată, foarte puține.

În plus, specialiștii atenționează că impunerea unei noi restricții de circulație ar determina și mai multe ambuteiaje. Astfel, proiectul nu ar rezolva vreo problemă, ci mai degrabă ar crea probleme și mai severe.

După consultarea publică, proiectul va fi introdus pe ordinea de zi în Consiliul Local și ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului, informează Digi24.

Rafală de nemulțumiri au fost exprimate online, de cetățeni

  • „Parisul are centuri bă nebunilor, nu au pus carul înaintea boilor!”
  • „Totul in cârca șoferilor, fără nici o responsabilitate pentru autorități. Niște incompetenți de clasa mondiala și noi niște prosti pentru ca-i lăsam sa-și bată joc de noi!”
  • „Inainte sa pui restrictii, trebuie sa oferi alternativa, infrastructura!!!”
  • „Astia din Iasi au tot ca la Paris, venituri, infrastructura, etc. si mai ramasese doar asta cu viteza!”
  • „În curând o să interzică mersul cu mașina proprie. Nenorociții ăștia ar fi în stare. Dar oare ei folosesc transportul în comun?!”.