Partidele politice au început pregătirile pentrualegerile parlamentare2020. Acestea sunt preconizatesă aibă loc pe data de 6 decembrie.Care sunt actele cu care poți vota în diaspora?
Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să-și exercite dreptul la vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților de anul acesta, se pot înregistra, până cel mai târziu pe 22 octombrie 2020, pe platformagestionată deAutoritatea Electorală Permanentă (AEP).
”Procedura de înregistrare a alegătorilor se realizează exclusiv on-line și nu presupune deplasarea sau prezența la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular.”, se arată într-o informare a Ministerului Afacerilor Externe.
Înregistrarea caalegător prin corespondență,se poate face prin comletareaunei cereri scrise, datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului, cu menționarea statului de domiciliu.
Campania electoralăpentru alegerile parlamentare 2020 va începe vineri, 6 noiembrie, la ora 00.00, și se va încheiape 5 decembrie, la ora 7.00, iarvotareaare loc pe 6 decembrie, potrivit calendarului alegerilor stabilit prinhotărâre de guvernși publicat în Monitorul Oficial.
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 19.004.986,cu21.401mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral18.983.585de alegători români.
Registrul electoral este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și îi include pe toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, obținând astfel dreptul de vot.
De menționat este că, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt necesare următoarele acte:
Evidențiemfaptul că la alegerile parlamentare din decembrie vor putea vota și românii cu cărți de identitate expirate în intervalul martie – decembrie. Autoritățile au luat această decizie ținând cont de epidemia de coronavirus și faptul că au fost îngreunate deplasările la instituțiile publice.
În condiții normale, legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării, dar pandemia de coronavirus a dat totul peste cap.
Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercitadreptul de votîn baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie;buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.