Lucian Bode: Vreau să eliminăm problema împuterniciților pe funcții. Sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm cât se poate de transparent. Nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI (VIDEO)

Lucian Bode: Vreau să eliminăm problema împuterniciților pe funcții. Sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm cât se poate de transparent. Nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI (VIDEO)
Foto: Lucian Bode / Facebook

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marți seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că își dorește să rezolve problema împuterniciților pe funcții din cadrul Ministerului și să fie organizate concursuri în mod transparent, la care să participe persoane bune pregătite. ”Nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI”, a dat asigurări Lucian Bode.

Lucian Bode:Este absolut obligatoriu să reconstruim încrederea în sistemele publice în România

”Este absolut obligatoriu să reconstruim încrederea în sistemele publice în România. Ecosistemul de ordine și siguranță publică pentru a avea credibilitate are nevoie de un management performant, are nevoie de resurse umane și financiare corect dimensionate. Eu mi-am propus, printre obiectivele cele mai importante, să aduc în față și să prezint pe cei care își fac datoria față de cetățeni. Am văzut de foarte multe ori, că într-un mod incorect se punea semnul egal între o instituție fundamentală în funcționarea statului român și un derapaj a unuia sau altuia, indiferent de funcția pe care o ocupă.

Vă asigur că eu nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI. Eu nu am venit în fruntea acestui minister să satisfac nevoia unui grup sau a unei persoane din sistem. Eu am venit să mă implic în tot ce înseamnă organizarea acestui minister, de sus până jos, pentru că îmi doresc ca, în cel mai scurt timp, să avem conducerea de la vârful ministerului și să eliminăm una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ministerul în ceea ce privește managementul lui, problema împuterniciților pe funcții. Sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm într-un mod cât se poate de transparent astfel încât la aceste concursuri să participe cât mai mulți oameni bine pregătiți, specialiști”, a spus ministrul de Interne.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bode: Vulnerabilitatea cea mai mare a unui sistem public este resursa umană

Lucian Bode a vorbit, în acest context, despre soluțiile avute în vedere pentru rezolvarea problemei deficitului de personal din MAI.

”Eu sunt conștient că vulnerabilitatea cea mai mare a unui sistem public este resursa umană. Dacă ea este insuficientă, neperformantă și are și probleme de integritate, colapsul acelui sistem este garantat. (…) Noi ne confruntăm de ani buni cu un deficit major de personal, având două cauze majore: ieșirile din sistem, pensionarea într-un număr foarte mare, avem astăzi aproximativ 87.800 de pensionari în sistem, și numărul mic de școlarizare în raport cu sistemul. În ultimii cinci ani, au plecat 30.000 de persoane din sistem. În aceste condiții, deficitul de personal este unul major pe fiecare ramură în parte și putem acționa pe mai multe paliere. În primul rând, am finalizat un concurs pentru trecerea în corpul ofițerilor a agenților care îndeplinesc condițiile legale. Am avut peste 18.700 de solicitări pe 2.086 de poziții. Alt element pe care trebuie să îl luăm ăn calcul este creșterea cifrelor de școlarizare în toate instituțiile de învățământ ale MAI. Al treilea element este încadrarea specialiștilor din surse externe și limitarea cazurilor de ocupare a funcțiilor de conducere prin împuternicire”, a mai spus Lucian Bode.

Urmăriți B1TV.ro și pe