Raed Arafat: Lucrăm prin detașare și prin mutarea personalului către zonele cu presiune mai mare. Suntem într-un vârf, iar asta necesită un efort mai mare (VIDEO)

Raed Arafat: Lucrăm prin detașare și prin mutarea personalului către zonele cu presiune mai mare. Suntem într-un vârf, iar asta necesită un efort mai mare (VIDEO)
Foto: gov.ro

Secretarul de Stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre criza de personal din secțiile de Terapie Intensivă și a anunțat că se fac detașări pentru rezolvarea problemelor. În acest context, oficialul și-a exprimat speranța că și populația, despre care de asemenea spune că resimte presiunea de multă vreme, „va face un efort cel mai probabil pentru a preveni răspândirea și a respecta niște reguli în plus”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Personalul medical va fi mutat către zonele cu presiune mai mare, a precizat Raed Arafat

„Lucrăm prin detașare și prin mutarea personalului din zone cu mai puțină presiune către zonele cu presiune mai mare. Este normal acest lucru. Din punctul nostru de vedere, înțelegem că medicii sunt sub o presiune maximă și deja pe o durată foarte lungă. Acest lucru este de înțeles. Înțelegem și populația, care și ea este sub o presiune de atâta timp. Încercăm să rezolvăm toate aceste probleme, cu impact minim asupra populației și asupra colegilor medici, dar sunt momente, sunt vârfuri care necesită efortul să fie mai mare. Acum suntem în acest moment. Avem un vârf care se vede, populația va face un efort cel mai probabil pentru a preveni răspândirea și a respecta niște reguli în plus, care s-au impus în zonele peste 3 la mie. În același timp, colegii medici vor fi supuși sub o presiune din nou, cum au fost supuși în octombrie-noiembrie, până vom trece prin acest val. Încercăm să facem această trecere să fie una cât mai ușoară și cât mai controlabilă din punct de vedere și medical, și social pentru populație”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă organizată luni.

Tot luni, secretarul de stat a precizat că în București nu mai sunt locuri la ATI, însă a explicat că situația este una „dinamică”.

„Unitatea mobilă este adusă în weekend. Trebuie să fie conectată, să obțină aprobarea de la DSP, sunt măsuri normale, și trebuie să fie conectată la oxigen, la un rezervor de oxigen și la apă, și la curent. Deja avem o parte din personal detașat. Ordinele de detașare au fost semnate acolo. Va trebui probabil să mai detașăm personal, specialiști, nu numai rezidenți. Acest lucru urmează să se discute cu unitatea sanitară respectivă. Cu (n.r. – spitalul) «Victor Babeș»a fost aceeași discuție, ca să încercăm să creștem numărul. De altfel, «Victor Babeș», discutând cu primăria, are posibilitatea să mai crească 10 paturi în interiorul spitalului, dar asta va mai dura ceva timp, până le termină. Până atunci, putem folosi și unitatea mobilă acolo”, a adăugat șeful DSU.

Ultima oră