Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „România ar putea ajunge la o medie de 9.000 de infecții de coronavirus pe zi în luna decembrie”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „România ar putea ajunge la o medie de 9.000 de infecții de coronavirus pe zi în luna decembrie”

Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, estimează că România ar putea ajunge la o medie de 9.000 de infecții de coronavirus pe zi în luna decembrie, dacă se menține tendința actuală de creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Emilian Popovici: 9000 de infecții zilnice cu coronavirus în luna decembrie

Epidemiologul a mai precizat că, în aceste condiții, în decembrie numărul pacienților la terapie intensivă va fi foarte mare.

Aici vine partea mai tristă, pentru că ar putea să fie o corespondență în terapia intensivă de 3.000 de cazuri, ceea ce, în mod natural, ar putea crea niște probleme deosebite sistemului și bineînțeles în primul rând probleme de sănătate oamenilor. Avem impresia că cel drag nouă sau cel cunoscut nu ne poate transmite infecția. Ne-o poate transmite și o transmite chiar mai intens decât cu o persoană străină cu care rezumi contactul doar la strictul necesar și poți să respecți și distanțarea și toate celelalte, pe când ceilalți sunt aproape și de aici vine majoritatea infecțiilor”, a precizat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie la Europa FM, punctând că, indiferent ce măsuri de limitare a răspândirii virusului adoptă autoritățile, ele nu pot avea efect atât timp cât nu sunt respectate.

Activitatea la birou, expusă unui ridicat risc de infectare cu COVID-19

Epidemiologul Emilian Popovici atrage atenția asupra riscului de infectare la locul de muncă, în contextul în care numărul de infectări cu SARS-COV-2 a explodat în România.

„În cazul strănutului, distanța la care se propagă acele picături merg între 2 și 4 metri. Picăturile ‘Flugge’ se depun pe suprafețe. Aceasta este a doua variantă de contaminare. Toate acește lucruri trebuie cunoscute, respectate și atunci, toată treaba capătă alte conotații”, a declarat Emilian Popovici pentru B1.ro.

Multe companii din România s-au adaptat rapid la lucrul de la distanță. Unii antreprenori au în vedere deja închiderea definitivă a spațiilor de birouri. În schimb, există și entități care nu-și pot muta activitatea și sunt nevoite să opereze de la sediu. Acest lucru se întâmplă în special în administrația publică, din cauza lipsa infrastructurii digitale performante și a sarcinilor de lucru, ce implică interacțiunea cu publicul.

„Toate țările care s-au relaxat au fost ‘sancționate’ de virus. România se numără printre cele mai ‘sancționate’, pentru că oamenii au un comportament care dispune la acest lucru.

Măsurile se iau gradual. O țară care ar sta tot timpul în stare de urgență nu ar fi foarte bine. Nici din punct de vedere, economic, nici din punct de vedere al stării de sănătate al populației. Autoritățile trebuie să fie vigilente și să-i sancționeze pe cei care nu respectă măsurile, de aici vine echilibrul într-o astfel de situație. Dacă nu se întâmplă nimic pozitiv, crești măsurile. De la nivel local, la nivel național. Dacă nufuncționează nici asta, treci la o stare de urgență cu măsurile stării de alertă. De ce? Pentru că aceste măsuri ale stării de alertă, într-o stare de urgență declarată, devin mai imperative. Mai apoi te gândești la alte măsuri.

De asemenea, trebuie explicat foarte mult de ce trebuie respectate anumite măsuri. Dacă omul înțelege, ai șanse mai mari să facă acel lucru”, a declarat Emilian Popovici pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe