Viorica Dăncilă, adusă la BNR „la pachet” cu un membru marcant al PSD, decorat de către Ion Iliescu. Fostul parlamentar a primit Ordinul național „Steaua României” de la președinte

Viorica Dăncilă, adusă la BNR „la pachet cu un membru marcant al PSD, decorat de către Ion Iliescu. Fostul parlamentar a primit Ordinul național „Steaua României de la președinte
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Viorica Dăncilă, numită consultant în Departamentul Economie Verde al BNR, nu reprezintă singura „achiziție” proaspătă a instituției. Un alt nume „greu” din PSD a fost confirmat în funcția de consilier, Ioan Mircea Pașcu.

Adrian Vasilescu, purtător de cuvânt al BNR, a făcut anunțul. Pașcu va fi consilier al Departamentului de Geopolitică, iar Viorica Dăncilă se va ocupa de Departamentul Economie Verde.

„BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. În această privință, BNR face eforturi de 12 ani, când am înființat Comitetul de trecere la Euro. Acum am intrat într-o fază nouă. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro. Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde.

Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul. Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanțările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică”, a declarat oficialul BNR pentru Agerpres.

Pesedistul în vârstă de 72 de ani a fost timp de ani de zile membru al Parlamentului European, precum și Viorica Dăncilă. De asemenea, a ocupat și funcția de parlamentar, recunoscut pentru apropierea de fostul președinte, Ion Iliescu.

În 2002, Pașcu a primit Ordinul național „Steaua României” de la președintele Iliescu, cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

Cine este Ioan mircea Pașcu, noul consilier de la BNR

Ioan Mircea Pașcu a ocupat funcția de vicepreședinte al FSN, iar apoi de vicepreședinte al PSD, în perioada 1997-2006. Primul mandat în Parlamentul României l-a bifat în perioada 1996-2000. În legislativ a rămas până în 2007, când a devenit europarlamentar.

De asemenea, de-a lungul timpului a ocupat funcția de consilier prezidențial, șef al Direcției de Politică Externă, în 1990-1992, secretar de stat la MApN în perioada 1993-1996 și ministru al Apărării în intervalul 2000-2004.

Pașcu este economist la bază. A absolvit ASE în 1971, iar în 1980 a obținut titlul de doctor al Institutului de Studii Politice. Social-democratul este unul dintre fondatorii SNSPA. În 1990-1996 a condus Departamentul de Relații Internaționale, din cadrul cunoscutei universități din Capitală.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)