Economia Marii Britanii, cea mai mare scădere din ultimii 40 de ani. Planul pentru revenirea din criză

Economia Marii Britanii, cea mai mare scădere din ultimii 40 de ani. Planul pentru revenirea din criză
FOTO: Pixabay.com

Potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Statistică Națională, PIB-ul Marii Britanii a scăzut în primul trimestru din 2020 cu 2,2%, sub estimările specialiștilor.

De asemenea, deficitul de cont curent al Marii Britanii, pentru primele trei luni din acest an, a crescut peste așteptări.

Astfel, deficitul balanței de plăți a crescut la 21,1 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari), comparativ cu o prognoză de 15,4 miliarde de lire sterline, scrie BBC.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 2,9% în perioada raportării, revizuit în scădere cu 1,2% față de prima estimare trimestrială, în timp ce rata de economisire a gospodăriilor a crescut la 8,6%.

„Aceasta este cea mai mare scădere a consumului gospodăriilor din 1979”, susține Oficiul de Statistică.

PIB-ul Marii Britanii, record negativ istoric

Pandemia de coronavirus a făcut peste 43.000 de morţi în Marea Britanie, fiind una dintre cele mai afectate ţări din Europa, iar Produsul Intern Brut al ţării a înregistrat un record negative istoric – o prăbuşire cu 20,4%.

Dacă nu se vor lua măsuri curând, rata şomajului ar putea ajunge la niveluri nemaiîntâlnite din anii 1980, depăşind valoarea de 3,3 milioane înregistrată în 1984, potrivit sursei citate.

„A fost un enorm şoc pentru ţară, dar ne vom reveni foarte bine. Dacă boala COVID-19 a fost fulgerul, nu vom întârzia să auzim tunetul în termeni de consecinţe economice. Vom fi pregătiţi. Ţara „nu se va întoarce absolut deloc la austeritate ca în urmă cu zece ani”, a mai precizat premierul, citează Daily Mail.

Marea Britanie, pregătită de relansarea economiei

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, este gata de a prezenta un plan de relansare a țării, pentru a susţine economia grav afectată din pricina pandemiei de coronavirus.

Marți, acesta va anunța planul de un miliard de lire (1,1 miliarde de euro), program de reconstrucţie ce se va desfășura pe perioada 2020-2021 şi care va avea în vizor 50 de proiecte, printre care și reconstrucția şcolilor, notează boursedirect.fr.

„Pe măsură ce ne revenim după pandemie, este important să punem bazele unei ţări în care fiecare să aibă posibilitatea de a reuşi, cu tinerele noastre generaţii în centrul acestei misiuni”, a declarat Boris Johnson, printr-un comunicat.

Începând cu data de 4 iulie, saloanele de înfrumusețare, hotelurile, restaurantele, puburile, cinematografele, galeriile de artă și muzeele se vor redeschide, cu condiția ca oamenii să păstreze distanța socială, de minim 2 metri. Teatrele și sălile de concert, care au în vedere organizarea spectacolelor live, vor mai trebui să aștepte. Cel mai probabil, vor primi „undă verde” în următoarea etapă de relaxare.

De asemenea, și evenimentele private, cum ar fi nunțile vor putea fi permise, cu maxim 30 de participanți, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, premierul Boris Johnson a atras atenția că măsurile sunt „reversibile”. Așadar, în cazul în care numărul cazurilor de infectare va crește puternic, sunt mari șanse să se revină a vechile măsuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe