EXCLUSIV // România nu va figura printre statele vizitate de Mike Pompeo în turneul său european. Iulian Chifu: „Agenda se face în primul rând pe baza oportunităților”

EXCLUSIV // România nu va figura printre statele vizitate de Mike Pompeo în turneul său european. Iulian Chifu: Agenda se face în primul rând pe baza oportunităților
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

EXCLUSIV // Secretarul de stat american Mike Pompeo va desfășura săptămâna viitoare o vizită în mai multe state central și est-europene, la scurt timp după decizia administrației Trump referitoare la relocarea celor 11.900 de soldați americani din Germania.

Potrivit Politico.eu, itinerarul oficialului american este încă ”fluid”, dar turneul european al acestuia va începe la Praga, acolo unde Mike Pompeo se va întâlni miercuri cu premierul Cehiei, Andrej Babiš. Convorbirile ar urma să atingă și subiectele China și 5G.

Pompeo va ajunge, începând de luni, în Cehia, Slovenia, Polonia și Austria

Potrivit publicației, Mike Pompeo urmează să ajungă în patru stateCehia, Slovenia, Polonia și Austria.SUA au anunțat inclusiv suplimentarea unor contingente ”în zona Mării Negre”, este de remarcat că agenta vizitei nu conține opriri la Sofia sau la București.

Potrivit Politico.eu, un subiect pe agenda discuțiilor ar putea fi semnarea noi acorduri militare cu anumite state partenere pentru a asigura baza legală a viitoarelor relocări de trupe din Germania. SUA au anunțat deja, în baza unui nou acord de cooperare militară cu Varșovia, că va suplimenta cu 1.000 numărul soldaților americani din Polonia.

Potrivit planurilor americane, un număr de 6.400 de soldați vor reveni în SUA, contingentul de soldați menținut în Germania va fi de aproximativ 24.000. Restul de 5.600 vor fi repoziționați în alte state europene membre ale NATO, ”de o manieră care să contribuie la întărirea NATO și la descurajarea Rusiei”, preciza săptămâna trecută secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Iulian Chifu: „Agenda se face în primul rând pe baza oportunităților”

Dorind să aflăm de ce secretarul de stat american Mike Pompeo nu vizitează în cadrul turneului său și România, stat care ar urma să primească trupe americane suplimentare, expertul în politică internațională Iulian Chifu a precizat pentru B1.RO că nu este necesară o astfel de deplasare. În viziunea sa relațiile bilaterale sunt clare și nu există diferențe de opinie pe temele majore între România și SUA:

“Este un turneu realizat de secretarul de stat Mike Pompeo care vizează interesele americane în anumite zone. Faptul că merge în Polonia unde se discută anumite subiecte, nu înseamnă că trebuie să ajungă și în statele baltice sau în România unde se relochează trupe. Eu nu aș face legătura cu subiectul relocării trupelor. Faptul că secretarul de stat face un turneu vizează interesele sale directe.

Există o întrebare curentă. A fost mereu pusă: De ce nu vine președintele Obama, de ce nu a trecut și în România secretarul de stat într-un moment sau altul? Relațiile bilaterale între România și SUA sunt foarte profunde, la niveluri foarte intime, în așa fel încât nu este nevoie să se deplaseze un secretar de stat sau un președinte. Când se întâmplă asta înseamnă că am o temă foarte importantă care nu a fost acoperită. Dacă avem deja o relație foarte bună, care funcționează la toate nivelurile, unde n-am diferențe de opinie pe temele majore aflate în dezbatere, de ce să fie efectuată o vizită, în timP de pandemie într-un stat unde toate lucrurile sunt clare și evoluțiile concrete”, a precizat Iulian Chifu.

Acesta a subliniat că o astfel de vizită se face, în primul rând, pe baza oportunităților americane:

“Sunt, desigur momentele de imagine. Dar nu poți să îți permiți să discuți în acești termeni, în condițiile în care ai o turbulență majoră la nivel internațional și când ai atât de multe probleme care sunt concrete. Un secretar de stat american trebuie să străbată state din America Latină, Asia de Sud-Est, până în Orientul Mijlociu sau alte zone precum statele europene occidentale. Agenda se face în primul rând pe baza oportunităților.

Pe urmă, să nu uităm suntem în campania prezidențială, într-un final de administrație. Inclusiv realegerea lui Trump va aduce o nouă administrație la Casa Albă”, a mai precizat Iulian Chifu.

Urmăriți B1TV.ro și pe