Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ce a declarat Heiko Mass, în contextul notei care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune

Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ce a declarat Heiko Mass, în contextul notei care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune
foto: Hepta.ro / DPA Images / Stefanie Loos

Germania respinge o eventuală redesenare a frontierelor pe criterii etnice în Balcanii de Vest și susține că ideea a fost „pusă înapoi într-un sertar”, conform precizărilor făcute de Heiko Maas, ministrul german de externe.

Precizările oficialului de la Berlin vin în contextul unei note explozive, care vorbește despre o redesenare a frontierelor în cazul țărilor independente formate după destrămarea Iugoslaviei și despre reducerea teritoriului Bosniei și Herțegovinei la o treime din dimensiunea sa actuală. Documentul nesemnat, despre care se crede că ar fi ajuns în cele mai înalte cercuri ale UE, se referă la crearea unor state monoetnice în regiune și propune extinderea Serbiei, Croației și Albaniei pentru a înghiți părți din Bosnia, Macedonia de Nord și Kosovo.

Nota, care a fost văzută inclusiv de jurnaliștii de la Reuters, sugerează că materializarea Serbiei Mari, Albaniei Mari și Croației Mari ar putea ajuta la rezolvarea tensiunilor naționale care blochează integrarea europeană a regiunii.

Un diplomat de la Bruxelles susține că statele membre ale UE nu au discutat despre această inițiativă.

Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest, a declarat Heiko Maas, ministrul german de externe

„Ideea că lucrurile ar putea fi rezolvate cu noi linii pe hartă nu numai că este nerealistă, dar este periculos chiar și să inițiezi această discuție”, le-a spus Maas reporterilor din Priștina, capitala kosovară, potrivit Reuters.

„Ideea de a muta frontiere este una pe care guvernul german o respinge vehement”, a mai afirmat ministrul german de externe, care s-a arătat fericit că ideea a fost „pusă înapoi într-un sertar sau, să sperăm, în tocătorul istoriei”.

Nota diplomatică a fost dezvăluită publicului larg în premieră de presa slovenă. Premierul sloven Janez Jansa a negat informațiile potrivit cărora el ar fi fost cel care i-a trimis-o lui Charles Michel, președintele Consiliului European, ca propunere pentru abordarea regiunii în mandatul Sloveniei la președinția rotativă a Consiliului UE, mandat care va începe în iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari