Maia Sandu reclamă numărul mic de secții de vot din Europa pentru cetățenii Republicii Moldova: „Statul nu are dreptul să pună interese înguste politice deasupra valorilor democratice”

Maia Sandu reclamă numărul mic de secții de vot din Europa pentru cetățenii Republicii Moldova: „Statul nu are dreptul să pună interese înguste politice deasupra valorilor democratice”
foto: Facebook @ Maia Sandu

În democrație e important ca fiecare cetățean să își exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese politice înguste deasupra valorilor democratice, a declarat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, care a reclamat numărul mic de secții de vot din Europa pentru alegerile anticipate din 11 iulie.

Maia Sandu reclamă numărul mic de secții de vot din Europa pentru cetățenii Republicii Moldova

„Decizia de azi a CEC de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146, este una formală și insuficientă. Sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi”, a scris președinta Republicii Moldova, marți, pe Facebook.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, spune Maia Sandu, nu este un for politic, iar deciziile sale trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste, precum și să asigure exercitarea dreptului de vot pentru fiecare cetățean.

„Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției. Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii”, a adăugat șefa statului din stânga Prutului.

Urmăriți B1TV.ro și pe