Țara care a învins epidemia de Covid-19. Muntenegru, primul stat din Europa liber de coronavirus

Țara care a învins epidemia de Covid-19. Muntenegru, primul stat din Europa liber de coronavirus

Un prim stat european anunță că nu mai are niciun caz de coronavirus. Este vorba despre micul stat balcanic Muntenegru. Autoritățile de la Podgorița au declarat duminică faptul că nu mai există pe teitoriul țării nicio persoană infectată cu SARS-CoV-2. Astfel, la 68 de zile după ce a înregistrat primul său caz de COVID-19, Muntenegru devine primul stat liber de coronavirus din Europa, arată datele Institutului de sănătate naţională al Muntenegrului (IJZ).

Muntenegru, primul stat liber de coronavirus din Europa

În țara cu aproximativ 625,000 de locuitori nu au mai fost înregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv.

În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 140 de teste şi niciunul nu a ieşit pozitiv, fapt ce au determinat autoritățile muntenegrene să declare că au încins lupta cu Covid-19.

Autorităţile sanitare din ţară au afirmat anterior că epidemia va fi declarată încheiată când nu se vor mai înregistra cazuri noi timp de 28 de zile.

Muntenegru a fost ultima ţară din Europa care a confirmat existenţa unui caz de COVID-19

Așa cum arată statisticile europene, Muntenegru a fost prima țară de pe bătrânul continent care a confirmat existenţa unui caz de infectare cu noul coronavirus. Acum, la mai mult de două luni, Muntenegru devine și prima țară din Europa care învinge virusul chinez.

De la începutul pandemiei, autoritățile de la Podgorița au raportat 324 de cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre aceste persoane 315 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, nouă pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au decedat.

Așa cum aminteam, în ultimele zile, în Muntenegru nu a mai fost înregistrat niciun caz nou de coronavirus.

Coronavirus în lume. Aproximativ 350.000 de oameni și-au pierdut viața

De la începutul epidemiei de coronavirus, declanșată în luna decembrie în China, peste 5,5 milioane de oameni au contactat virusul. Dintre aceștia, peste 2,3 milioane s-au vindecat și au fost externați. Totodată, 346.868 persoane infectate cu noul coronavirus au decedat.

Bilanțul cazurilor de coronavirus în România

A trecut mai bine de o săptămână de când autoritățile din România au renunțat la starea de urgență, pe careau înlocuit-o cu starea de alertă, însoțită de măsuri de relaxare a restricțiilor, în special în privința libertății de mișcare în interiorul localităților. În ciuda faptului că numărul cazurilor deCOVID-19a scăzut treptat, autoritățile precizează căne aflăm într-o etapă descendentă a pandemiei, mai multe focaredeCOVID-19 izbucnind în ultimele zile. Este vorba deste focarul de la Spitalul judeţean din Botoşani, unde peste 160 de angajaţi – medici, asistenţi dar şi angajaţi de la administrativ – sunt confirmaţi cuCOVID-19 și focarul de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde au fost confirmate până acum nu mai puțin de 36 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus.

De la începutul epidemiei de Covid-19 în România, autoritățile au anunțat puțin peste 18.000 de persoane infectate. Dintre acestea, peste 11.300 de persoane s-au vindecat și au fost externate. Totodată, au mai fost anunțate aproximativ 1.100 de decese în rândul pacienților care au contactat virusul, dar care aveau și cel puțin o comorbiditate.