Ucraina vrea să accelereze aderarea la NATO pentru a da „un adevărat semnal Rusiei” / Moscova spune că „asta ar înrăutăți situația și mai mult”

Ucraina vrea să accelereze aderarea la NATO pentru a da „un adevărat semnal Rusiei” / Moscova spune că „asta ar înrăutăți situația și mai mult”
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Evgen Kotenko

Președintele ucrainean a declarat că dorește să accelereze procesul de aderare la NATO pentru a transmite „un adevărat semnal Rusiei”. Volodimir Zelenski a făcut această declarație după ce a discutat despre escaladarea tensiunilor în Ucrainei, cu secretarul general al Alianței militare, Jens Stoltenberg, transmite Euronews.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, care a început în 2014, după o revoluție pro-occidentală la Kiev și o anexare ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia.

„În ultimele săptămâni, am observat o tendință foarte periculoasă de creștere a numărului de încălcări ale armistițiului de către forțele ruse de ocupație și a numărului de soldați ucraineni uciși”, a declarat Zelenski, printr-un comunicat de presă.

Doi soldați ucraineni au fost împușcați mortal în luptele cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, a precizat armata ucraineană, marți.

Armata Ucrainei i-a acuzat pe separatiști că atacă pozițiile ucrainene cu mitraliere și cu lansatoare de grenade.

Primul incident a avut loc în apropiere de orașul Avdiivka, din regiunea Donețk, iar al doilea lângă Zolote-4, din Lugansk, a menționat serviciul de presă al operațiunii militare ucrainene pentru AFP. Ambii soldați au murit din cauza rănilor, luni, au mai spus autoritățile.

Ce a spus președintele ucrainean despre accelerarea aderării la NATO și care a fost replica Rusiei

Volodimir Zelenski le-a cerut țărilor membre NATO să își consolideze prezența militară în regiunea Mării Negre.

„O astfel de prezență permanentă ar trebui să fie un factor puternic de descurajare pentru Rusia, care continuă militarizarea pe scară largă a regiunii și împiedică transportul comercial”, a adăugat președintele ucrainean.

„Suntem angajați să ne reformăm armata și sectorul de apărare, dar reformele singure nu pot opri Rusia”, a subliniat Zelenski.

„NATO este singura cale de a opri războiul în Donbas. MAP (planul de acțiune pentru aderarea NATO) va fi un adevărat semnal pentru Rusia”, susține președintele Ucrainei.

De partea cealaltă, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al președinției ruse, susține că aderarea Ucrainei la NATO „ar înrăutăți situația și mai mult”.

„Ne îndoim cu tărie că acest lucru ar putea ajuta Ucraina să își rezolve problema internă. Din punctul nostru de vedere, asta ar înrăutăți situația și mai mult”.

Ucraina a acuzat Rusia că își adună forțele în apropiere de frontierele estice ale Ucrainei, dar și

Urmăriți B1TV.ro și pe