Accesul la evenimentele mari s-ar putea face cu adeverință de vaccinare, test negativ sau certificat care să ateste trecerea prin boală. Ce spune Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, despre inițiativă (VIDEO)

Accesul la evenimentele mari s-ar putea face cu adeverință de vaccinare, test negativ sau certificat care să ateste trecerea prin boală. Ce spune Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, despre inițiativă (VIDEO)
foto: Facebook

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a vorbit pe B1 TV despre posibilitatea ca evenimentele mari și medii să fie reluate din această vară, iar accesul spectatorilor să se efectueze pe baza unei adeverințe de vaccinare, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că posesorul său a trecut prin boala COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, despre accesul la evenimentele mari în vremea pandemiei de COVID-19

„Ce aș vrea să subliniez este că accesul la cultură este garantat prin Constituție. Așadar, de aici ideea de a nu merge pe o variantă atât de tranșantă cum a mers Israelul, care a organizat, iată, primele evenimente din acest an, iar acolo accesul publicului a fost permis doar cu dovada efectuării rapelului. Atenție, doar cei care au putut oferi dovada efectuării rapelului au putut avea acces la acest eveniment organizat de primăria din Tel Aviv. Sigur că în Europa discuțiile sunt încă destul de efervescente. Am înțeles că în data de 17 martie cei de la Comisia Europeană vor prezenta public o variantă legată de pașaportul verde digital”, a declarat Bogdan Gheorghiu, marți, pe B1 TV.

El a explicat că există și persoane incompatibile cu vaccinul, iar și ele au dreptul la accesul către orice manifestare culturală.

„Noi trebuie să avem în vedere că pot exista chiar persoane incompatibile cu vaccinul, pentru că există anumite afecțiuni care nu permit vaccinarea, și acești oameni au și ei dreptul, ca și ceilalți cetățeni, la accesul către orice manifestare culturală. De aceea, căutăm soluții pentru toate variantele, dar, totuși, vaccinarea este cea care ne va duce spre normalitate, iar dacă este să vorbim despre principala problemă cu care se confruntă cultura și nu numai cultura, eu zic că și HoReCa, și alte domenii, este predictibilitatea. Până nu vom avea predictibilitate, va fi foarte greu, ne vom lupta cu anulări de evenimente, cu muncă depusă în zadar, dezamăgiri atât din partea actorilor, cât și din partea publicului. Or, o rată de vaccinare mai bună, o fază avansată a etapei a III-a de vaccinare ne poate duce către un set de măsuri care să ofere o mult mai bună predictibilitate”, a adăugat demnitarul.

Ministrul Culturii spune că autoritățile au fost într-o consultare permanentă cu organizatorii de evenimente, care așteaptă elaborarea unui set de reguli. Regulile, spune Bogdan Gheorghiu, sunt strâns legate și de succesul campaniei naționale de vaccinare, dar și de ceea ce se va întâmpla la nivel european.

„Această testare la intrare să știți că este destul de rapidă și eficientă – și eu, când am fost în fața Comisiei pentru buget-finanțe, am fost testat rapid înainte de a intra în acea sală. A durat tot un sfert de oră până am aflat rezultatul. Este ceva destul de des practicat și deja avem suficientă experiență în aceste centre de testare pentru a fi eficienți. O fază mai avansată a ratei de vaccinare duce spre posibilitatea de a da un set de reguli care să ofere o predictibilitate de trei luni, de șase luni, reguli care cu siguranță, dacă vor fi respectate, nu ne vor expune niciunui risc, dar aceste reguli, ele sunt strâns legate și de rata de imunizare în masă pe care o vom avea, cât și de ceea ce se va întâmpla la nivel european. Pentru că toate aceste evenimente înseamnă un schimb intercultural, artiști, spectatori care vin dintr-o țară în alta și atunci, noi fiind parte a Uniunii Europene, o parte din aceste reguli sunt strâns legate și de ceea ce se va hotărî la nivel european”, a mai precizat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)