Băsescu: Predoiu să nu-mi dea lecţii, m-a rugat să vorbesc cu Ponta să-l păstreze în Guvern. Predoiu: Ponta mi-a făcut o ofertă verbal, am refuzat pe loc

Băsescu: Predoiu să nu-mi dea lecţii, m-a rugat să vorbesc cu Ponta să-l păstreze în Guvern. Predoiu: Ponta mi-a făcut o ofertă verbal, am refuzat pe loc
Foto: B1 TV

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a fost cel care i-a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA, pentru ca la al doilea mandat, acesta să-i impună numirea lui Morar pentru al doilea mandat.

Domnul Predoiu a spus cum a bătăt el cu pumnul în masă şi a pus condiţii, preşedintelui, premierului. Eu vă spun ce îmi aduc aminte. Eu îmi aduc aminte aşa, în guvernul Tăriceanu, a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamnă care nu avusese dosare prea importante în toată viaţa ei, care îi era consilier. Am înţeles că îmi dădea lecţii cum a renunţat Băsescu la Morar, ori el cu mânuţa lui a făcut propunere de înlocuire a lui Morar, pe discuţiile din PNL şi înţelegerea cu Hrebenciuc. M-a deranjat tipul acesta de om, când l-am chemat să-l întreb dacă vrea să rămână în guvern, am avut o singură condiţie, să-l propună pe Morar pentru al doilea mandat„, a spus Băsescu.

Pe urmă i-am explicat lui Boc că e bine să avem un ministru la Justiţie care să nu fie suspectat că ar avea apartenenţa PDL, la fel am făcut şi la serviciile secrete. M-a deranjat că îmi dădea lecţii domnul Predoiu când el a fost la mine să mă roage să vorbesc cu Ponta să-l menţină şi în guvernul lui. Omul ăsta să nu îndrăznească să îmi dea lecţii publice. Să candideze la preşedinţie, dar să nu mintă„, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu: Predoiu să nu-mi dea mie lecții

În replică la declarațiile președintelui Traian Băsescu, Cătălin Predoiu a făcut următoarele precizări într-un comunicat de presă, pe care îl prezentăm integral:

Am aflat cu surprindere si dezamagire despre declaratiile Presedintelui Traian Basescu, fata de care formulez urmatorul punct de vedere:

1. Toate propunerile pe care le-am formulat la sefia parchetelor, inclusiv DNA, au avut in vedere un singur interes, acela al stabilitatii institutionale si obtinerii unor rapoarte de tara pe justitie pozitive. 

2. Singurele persoane cu care am discutat sporadic astfel de competente ale Ministrului Justitiei au fost procurorul general, procurorul sef DIICOT, procurorul sef DNA, Presedintele Romaniei. Propunerile la sefia parchetelor pe care le-am formulat nu au fost discutate cu oameni politici, din niciun partid. Dl Presedinte stie bine acest lucru si la vremea respectiva l-a apreciat. Discutiile colaterale pe care alti oameni politici le-au facut intre ei pe marginea propunerilor mele nu m-au privit si nu ma privesc. 

3. In 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar si sef pe Monica Serbanoiu la DNA, pentru ca stiam ca in Parlament se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar. A fost o solutie prin care am prezervat si DNA si pe Daniel Morar in interior, la varf. L-am informat pe Presedinte in seara zilei de 9 august 2008, dupa sedinta CSAT, despre faptul ca voi formula aceste numiri in ziua de 11 August 2008. Presedintele si-a manifestat dezacordul, mi-am pastrat punctul de vedere.

4. Dupa respingerea propunerilor mele initiale de catre Presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca dl Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare, lucru despre care l-am informat pe Presedinte intr-o discutie pe care am avut-o in avionul prezidential, in drum spre Coreea de Sud, in septembrie 2008. In acest fel dl Morar a ramas la sefia DNA cu delegare, pana cand, pe o alta majoritate, am fost in masura sa fac o noua propunere, cu dl Daniel Morar sef. Dl Morar poate confirma aceste lucruri.

5. In decembrie 2008 mi-am incheiat primul mandat. Am fost solicitat de Presedintele Romaniei si Primul Ministru sa continui. Am cerut, ca si premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri si sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul in masa nimanui, nu am stat la usa nimanui, nu am solicitat niciodata sa raman in Guvern. Am fost de fiecare data invitat si nu regret ca am acceptat.

6. In ziua caderii guvernului MRU, in Parlament, dl Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi, la Neptun, l-am informat pe Premierul MRU despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe dl Presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului Premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012.

Urmăriți B1TV.ro și pe