CORONAVIRUS | Raed Arafat: Am evitat o situaţie dramatică, dar acum am ajuns în momentul în care ne batem joc de ce s-a făcut

CORONAVIRUS | Raed Arafat: Am evitat o situaţie dramatică, dar acum am ajuns în momentul în care ne batem joc de ce s-a făcut
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că a constatat un număr tot mai mare de persoane care fac „bășcălie” și iau în „batjocură și la mișto” pericolul reprezentat de epidemia de coronavirus. Acesta a insistat că dacă am fi trecut prin situația Italiei, acești oameni nu și-ar fi permis să mai trateze cu atâta lejeritate acest subiect și că, dacă am reușit să evităm o tragedie de proporții, asta nu înseamnă că pericolul COVID-19 nu planează încă asupra noastră. În opinia secretarului de stat, astfel de atitudini ne pot aduce în scenariul în care un al doilea val al epidemiei să fie mult mai greu de gestionat. România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă, la mijlocul lunii mai. De luni, nerespectarea noilor reglementări este sancționată cu amenzi între 500 și 15.000 de lei.

România, în luptă cu epidemia de coronavirus. Raed Arafat: Ne batem joc de ce s-a făcut până acum

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, s-a arătat dezamăgit de atitudinea unor români, după trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. Acesta a avertizat că riscăm să pierdem tot ce am câștigat în lupta cu epidemia de coronavirus, dacă începem să ignorăm acest pericol și să-l tratăm în bătaie de joc.

„Haideţi să lăsăm prostiile care circulă pe reţelele sociale și în dezbaterile de batjocură. Dacă aveam situaţia pe care a avut-o Italia, am mai fi îndrăznit să spunem că se exagerează? Dacă am reușit să evităm o situaţie care este dramatică, acum am ajuns în momentul în care ne batem joc de ce s-a făcut. (…) Dacă ar veni un nou val, cred că nouă, autorităţilor, ne va fi mult mai greu să gestionăm situaţia, pentru că s-a implantat în conştientul unei părţi a populaţiei că a fost o cacealma”, a declarat Raed Arafat, pentru TVR.

Raed Arafat a mai acuzat faptul că există „grupuri organizate”, care fac „bășcălie” de măsurile de restricție pe care le-au impus autoritățile, în încercarea de a limita răspândirea acestui virus periculos.

Șeful DSU a povestit că a fost abordat de unele persoane, care i-au spus că nu sunt de acord să li se ia temperatura la intrarea în magazine. Lor, Arafat le-a transmis că este firesc și corect ca o persoană cu febră să nu fie lăsată să se plimbe prin magazin, ci să fie trimisă să consulte un medic. El a insistat, în acest context, că autoritățile nu colectează niciun fel de date.

Secretarul de stat a mai afirmat că autoritățile se pregătesc deja pentru izbucnirea unui al doilea val de îmbolnăviri, dar nu pot anticipa când anume va avea loc acesta.

Luni, președintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgență ar putea fi reintrodusă dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.

Raed Arafat, despre achizițiile publice din perioada stării de urgență și în timpul stării de alertă

Șeful DSU a mai susținut că remarcă interesul unora pentru verificarea achizițiilor făcute din bani publici în ultimele peste două luni.

A precizat că acum e nevoie de liniște dar, după ce trece pericolul, poate veni cine vrea să facă verificări. „Nimeni nu va fugi, suntem aici”, a subliniat el.

„Suntem întrebaţi pe ce bază am distribuit materialele. În capul celui care lucrează, fiecare astfel de întrebare poate echivala cu o acuzație. Ca să răspundem la aceste întrebări, pierdem oameni, energie şi voinţă să mai facem ceva la limită, pentru că noi am lucrat la limită în perioada asta. Avem nevoie de linişte și de timp, iar apoi e normal să vină cine vrea, să facă ce controale vrea”, a declarat Raed Arafat, pentru TVR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:51 - 20 de civili au murit în urma bombardamentelor din Donețk și Lugansk
23:50 - Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
23:46 - Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că reprezentanții celor două țări „nu ar trebui să se obosească” să vină la Ankara. Care sunt nemulțumirile lui Erdogan
23:15 - Activitatea partidului comunist, interzisă pe teritoriul Ucrainei
23:13 - Ministerul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu / Secretarul de stat Brădățan a exprimat un punct de vedere nume personal, spune instituția
22:42 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
22:38 - Tanczos Barna: Se depune prima plângere penală pe infracțiunea de îngropare de deșeuri. Fapta nu se mai sancționează contravențional, ci cu închisoare de la 3 la 5 ani (VIDEO)
22:33 - Un pacient de 18 ani, din Prahova, ar fi fost agresat sexual de un asistent
22:11 - Șeful MAI, întrevedere în SUA cu un oficial american de rang înalt. Lucian Bode: Traficul de persoane, un flagel care distruge multe vieți. Avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate
22:08 - Premierul Estoniei îi îndeamnă pe liderii mondiali să nu-l mai sune pe Putin