Francisc Tobă, după ce AUR i-ar fi invalidat mandatul de parlamentar: „O poveste frumoasă, dar fără suport legal” / Acesta spune că e acuzat de „crime și alte prostii care nu s-au confirmat”

Francisc Tobă, după ce AUR i-ar fi invalidat mandatul de parlamentar: „O poveste frumoasă, dar fără suport legal” / Acesta spune că e acuzat de „crime și alte prostii care nu s-au confirmat”
Captură Video - AUR

Conducerea Alianței pentru Unirea Românilor a decis, sâmbătă, invalidarea alegerii lui Francisc Tobă în Camera Deputaților. Informația a fost confirmată de George Simion, colider AUR. Dar Tobă insistă că așa ceva nu este posibil, deoarece legea prevede clar condițiile în care se invalidează un mandat de parlamentar. Or la el nu e cazul. Totodată, Francisc Tobă a ținut să nege categoric acuzațiile ce-i sunt aduse în legătură cu activitatea sa în timpul Revoluției din decembrie 1989. Și folosește drept argument o decizie a Curții de Apel Militare.

Francisc Tobă, după ce George Simion a anunțat că AUR i-a invalidat mandatul de parlamentar / Reacție la acuzațiile privind activitatea sa din timpul Revoluției

Despre invalidarea mandatului său de parlamentar de către conducerea AUR, Francisc Tobă a declarat, pentru B1 TV: „E o poveste frumoasă, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decât în condițiile legii și legea spune foarte clar că mandatul e invalidat de Comisia de validare doar dacă în campania electorală candidatul a săvârșit fapte penale legate de aplicarea legiie electorale. Eu nu sunt în această situație”.

„Referitor la acuzele aduse privind activitatea mea din timul Revoluției, am pus al dispoziția conducerii AUR, acum vreo 10 zile, tot dosarul din care reiese foarte clar că cea mai înaltă instanță militară – Curtea de Apel Militară – a decis neînceperea urmăririi penale, pentru că faptele nu există și rechizitoriul e lovit de nulitate absolută, pentru că nu a respectat Codul de Procedură Penală. Am primit sentința în 2004”, a mai declarat Tobă, pentru B1 TV.

El a spus apoi că e acuzat de „crime și alte prostii (…) care nu s-au confirmat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat de moderatorul Silviu Mănăstire ce făcea, de fapt, la Revoluție, Francisc Tobă a răspuns: „Eram în stare de luptă parțială. Cine nu știe armată e treaba lui. Am primit dispoziții să mă prezint la front cu o subunitate de luptă, o mașină de luptă a infanteriei. Nu am avut tancuri și alte prostii. M-am prezentat și am primit ordin să mă ocup de securizarea spitalului județean în care se trăgea. Se trăgea din jur, se trăgea în salvări, situația de acolo numai cei care au trăit-o o pot descrie. Motiv pentru care m-am dus și am executat ordinul primit de la forța politică la momentul respectiv. Nu m-am implicat în actul medical, nu m-am ocupat decât de realizarea securității acelui spital. Ca dovadă, în acel spital nimeni nu a suportat tratamente neomenoase. Mai mult, la un moment dat, la sugestia doctorului Elefterescu, am izolat pe cei de la Minsiterul de Interne într-o rezervă specială cu soldat la ușă, pentru că în spital începeau să-i caute cei care îi credeau teroriști și alte prostii. Oamenii aceștia au fost neatinși și sub îngrijire medicală”.

Tobă a mai spus că dacă ar fi fost adevărate acuzațiile, în 30 de ani s-ar fi făcut niște dosare cu probe împotriva sa. Dar ele nu există.

El a mai afirmat că „se dă” în AUR deoarece formațiunea a adus trei oameni din Armată în Legislativ, or „nu se dorește ca Armata să fie reprezentată în Prlamentul României”.

Francisc Tobă a admis că are o imagine controversată, dar susține că nu a creat-o el și că aceasta se bazează pe minciună.

Ce acuzații i se aduc lui Francisc Tobă, deputat ales pe listele AUR

Francisc Tobă, născut în 1953, apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, speță cu peste 700 de victime, noteazăEpoch Times România.

Ziarul de Iașia scris, în 15 septembre 1999, căFrancisc Tobăa fost trimis în judecată pentru reprimarea manifestanților sibieni și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Tobă urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

În perioada 1992-1996, Tobă a fost deputat în PDSR, condus de Ion Iliescu, și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale. De asemenea, el a fost și consilier al lui Adrian Năstase și a mai candidat la parlamentare din partea PSD, mai precizează G4Media.

În clipurile electorale de la campania pentru alegerile parlamentare de acum,Francisc Tobăvorbea despre „umilința pe care o suportă militarii pensionari din partea factorului politic”. El acuza că militarii în rezervă au fost „aruncați la coșul de gunoi” după 1989, „trimiși în Cișmigiu și să se ocupe de nepoți”, cu pensii ”blamate tot timpul”: ”Oștenii au solde de activi sau de militari în rezervă. Nu mai promovați confuzia asta, politicieni de duzină!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe