Klaus Iohannis, despre dublarea alocațiilor: „Este una dintre măsurile care trebuie foarte bine cântărite de Guvern și de Ministerul Finanțelor”

Klaus Iohannis, despre dublarea alocațiilor: Este una dintre măsurile care trebuie foarte bine cântărite de Guvern și de Ministerul Finanțelor
Foto: presidency.ro

Întrebat dacă Guvernul va avea bani pentru dublarea alocațiilor, președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul conferinței de presă susținută marți seara că Executivul și Ministerul Finanțelor vor trebui să analizeze foarte bine această posibilitate, în condițiile în care alocațiile au fost deja dublate.

„Aceasta este una dintre măsurile care trebuie foarte bine cântărite de Guvern și de Ministerul Finanțelor. Alocațiile au fost dublate deja. Au trecut abia câteva luni de zile de când au fost deja dublate.

Recunosc că și mie mi-ar plăcea ca rdomânii să primească mai mulți bani, dar banii trebuie să vine de undeva, trebuie să existe de undeva. Acest echilibru trebuie realizat de Guvern și de Ministerul Finanțelor. Cu siguranță, la mijlocul anului se va discuta și această chestiune și vom primi de la Guvern un răspuns”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre o măsurăcare va trebui luatăde către autorități, după relaxarea restricțiilor: monitorizarea temperaturii angajaților:

„Aceste termomente sunt ușor de procurat. Vom elabora un normativ pentru a stabili pentru firme de la ce număr de angajați în sus trebuie să folosească termomentrul la intrarea în tură. Ele pot fi procurate și se operează foarte ușor. Acolo unde fluxul este foarte mare, la fabricile mari sau la o instanță mare nu maie ste fezabilă acel termomentru și există termoscanere, ca la intrarea într-o zonă sigură unde automat se măsoară temperatura. Aceste măsuri vor deveni obligatorii după 15 mai”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Deficitul bugetar a crescut în România

Minsiterul Finanțelor Publice a anunțat luni un deficit bugetar care a crescut în martie cu aproape 10 miliarde lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, de la 0,73% din PIB la finalul lunii februarie.

Anunțul are loc în condițiile în care anul trecut în aceeaşi perioadă, deficitul bugetar se cifra la 0,54% din PIB.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB)”, informează Ministerul Finanţelor. După primele două luni din acest an, deficitul bugetului geneal consolidat era de 8,3 miliarde de lei, respectiv 0,73% din PIB.

Agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ

Agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ, pe fondul majorării datoriilor ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și cu deteriorarea poziției externe a țării noastre, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. Pe de altă parte, agenția a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.