Klaus Iohannis, despre economia României: „Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă / Evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică” (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre economia României: „Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă / Evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică” (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a discutat, în cursul zilei de vineri despre noile măsuri adoptate în contextul pandemiei, dar și despredatele din economia României, datele din Trimestrul III. Șeful statului a anunțat o creștere de 5% față de trimestrul precedent al acestui an. Totodată, după întâlnirea cu premierul și miniștrii de resort, președintele a declarat că România va beneficia de 30 de miliarde de euro, fonduri europene pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Acum, referitor la situația economică – avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică.

Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Acești bani îi vom primi din fonduri europene.

Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest plan.

Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizare, dar și redresate.

Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență.

Este o veste foarte bună și sunt convins că vom reuși, cu aceste fonduri, să readucem economia la un nivel pe care ni-l dorim cu toții și să avem, evident, o creștere economică și în 2021, și în anii care urmează, care ne va permite nu doar să ieșim din criză, ci să avem o creștere reală, care, în definitiv, se va simți în buzunarul fiecăruia.

”, a declarat șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe