Legea carantinei, blocată în Parlament. PSD a decis în CEx că este nevoie de mai multe dezbateri asupra actului normativ

Legea carantinei, blocată în Parlament. PSD a decis în CEx că este nevoie de mai multe dezbateri asupra actului normativ
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații au decis, luni, în ședința ComitetuluiExecutiv al PSD că este nevoie să aibă loc mai multe dezbateri asupra legii carantinei și izolării și, prin urmare, să nu se dea încă un vot în Parlament asupra acestui act normativ. Legea este blocată, în acest moment, în Senat, care este și forul decizional în cazul actului normativ.

PSD a decis ca legea carantinei și izolării să nu fie votată încă în Senat

Liderii partidului s-au exprimat prin vot, în ședința de luni, cu privire la dezbaterea și adoptarea cu amendamente a proiectului de lege privind carantina și izolarea. Potrivit unor surse politice, au existat 40 de voturi ”pentru” și 10 „împotrivă”.

Această decizie vine în contextul în care atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban, au făcut, în ultimele zile, apel la aleși să adopte cât mai rapid legea privind carantina și izolarea.

”Suntem într-o situație foarte complicată. Este momentul să lăsăm divergențele politice și să ne concentrăm pe soluții. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgențălegeacare clarifică carantina și izolarea. Nu este momentul să disperăm, dar nu este momentul nici să lăsăm garda jos. Haideți să facem un efort să continuăm. Nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și viața celor dragi vouă. Nu vorbim de politică, ci de o boală care a rămas în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare dacă cineva dă o lege sau un act administrativ”, a declarat Klaus Iohannis săptămâna trecută.

Ludovic Orban: Fiecare zi în care nu intră în vigoare această lege înseamnă un risc major pentru creșterea nivelului de presoane infectate

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus, sâmbătă, în ziua în care România a înregistrat cel mai ridicat număr de infectări de la debutul pandemiei – 698 -, că amânarea adoptării legii carantinei și izolării ”o creștere dramatică” a riscului de infectare cu noulcoronavirusa populației. Astfle, prim-ministrul i-a acuzat pe social-democrați că sabotează sistematic guvernanţii care rămân fără arme împotriva pandemiei.

”Nu pot să înțeleg de ce se amână adoptarea acestui act normativ care este vital. Fiecare zi în care nu intră în vigoare această lege înseamnă un risc major pentru creșterea nivelului de presoane infectate și de răspândire a virusului în comunitate.

Este evident că avem o creștere a numărului de cazuri. (…) Nu pot să înțeleg de cePSDse încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe-n roate și să împiedice adoptarea unor decizii care sunt vitale pentru a apăra sănătatea și viața românilor.

Sunt la capătul răbdării. Acest joc politicianist, acest sabotaj sistematic la care sunt supuse autoritățile din România în bătălia contra epidemiei deja nu ne afectează pe noi, afectează viața oamenilor. Le mai solicit o dată: adoptați legea!”, a spus Ludovic Orban.

Situația cazurilor de coronavirus la nivel național

Grupul de Comunicare Strategică anunță că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 413 noi cazuri de infecție cucoronavirus, astfel că bilanțul total al îmbolnăvirilor ajunge la 32.948. În acest moment, 235 de pacienți sunt internați la terapie intensivă. Dintrepersoanele confirmate pozitiv, 23.552 au fost externate, dintre care 21.692 de pacienți vindecați și 1.860 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 573 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.De asemenea, în intervalul 12.07.2020 (10:00) – 13.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (12 bărbați și 5 femei). Astfel, bilanțul victimelor, la nivel național, a ajuns la 1.901.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe