Ministerul Justiției a prezentat proiectele legilor justiției. Vor sta în dezbatere publică până la 31 martie 2021 (DOCUMENT)

Ministerul Justiției a prezentat proiectele legilor justiției. Vor sta în dezbatere publică până la 31 martie 2021 (DOCUMENT)
foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică, miercuri seară, proiectele legilor justiției. Actele normative propuse se referă la statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Cătălin Predoiu a explicat că instituția nu pretinde că deține „adevăruri absolute și soluții panaceu”, ci propune „o viziune prin aceste legi” și invită „la o dezbatere serioasă, până când vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale”, motiv pentru care a fost prevăzut „un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până în 31 martie 2021”.

Proiectul de Lege privind statutul magistraţilor din România poate fi consultat integral AICI

Proiectul de Lege privind organizarea judiciarăpoate fi consultat integral AICI

Proiectul de Lege privind CSMpoate fi consultat integral AICI

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectele legilor justiției. Ce a declarat Cătălin Predoiu

„Prin lansarea acestor proiecte, dorim să invităm întreaga magistratură română să se aplece din nou asupra bazelor organizării propriei profesii.Dorim să invităm la o largă și temeinică dezbatere publică asupra așezărilor legislative care vor sta la baza propriului statut, a organizării judiciare și a organizării CSM, instituția supremă de autoguvernare a Justiției și garantul independenței sale.Chem magistratura română pe un șantier al construcției și reconstrucției, al ieșiri din blocaje, din suficiență, rutină și ineficiență, acolo unde ele se întâlnesc”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Justiției.

Demnitarul a explicat că, la baza propunerilor, stau principii precum „independența sacrosanctă a judecătorilor și procurorilor, funcționalitatea instanțelor, a CSM, dar și a Ministerului Public, răspunderea efectivă a magistraților, dar și protecția lor în fața oricăror ingerințe și abuzuri, separația, echilibrul și cooperarea loială dintre puterea judecătorească și executiv, obligațiile noastre care decurg din rapoartele MCV, GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și, mai nou, Mecanismul «Stat de Drept», lansat recent de comisie, prin toate acestea, dreptul cetățenilor de a dispune de o justiție funcțională, dreaptă, eficientă”.

„Am discutat cu mulți magistrați nemulțumiți de propriile legi după modificările din 2017, 2018, primesc săptămânal memorii care strigă după dreptate, grefierii și profesiile juridice transmit de asemenea aceleași semnale care toate se traduc într-un singur mesaj puternic: cumva, trebuie să ne regăsim un drum mai limpede, în multe locuri, trebuie să o luăm de la capăt. Noi, la Ministerul Justiției, nu pretindem că deținem adevăruri absolute și soluții panaceu.Noi propunem însă o viziune prin aceste legi și invităm la o dezbatere serioasă, metodică, calmă, atât cât e cazul de îndelungată, până vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale.De aceea, am prevăzut un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până în 31 martie 2021”, a adăugat demnitarul.

Președntele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Cătălin Predoiu au avut chiar miecuri o întrevedere în care au discutat despre proiectele legilor justiției. De altel, subiectul a fost abordat de șeful statului și în conferința de presă pe care a susținut-o miercuri seară.

Ultima oră