Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a depus plângere la DNA în cazul scandalului privind granturile pentru IMM-uri

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a depus plângere la DNA în cazul scandalului privind granturile pentru IMM-uri
Foto: Inquam Photos / Ana-Maria Dumtiru

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a decis să depună plângere penală in rem la DNA în cazul suspiciunilor de fraudare la înscrierea companiilor pentru granturile dedicate IMM-urilor, așa numita Măsură 3 pentru investiții.

„Am arătat foarte transparent toate problemele şi am depus inclusiv o plângere penală in rem la DNA legată de suspiciuni de corupţie în acest caz, de comun acord cu domnul premier, Florin Cîţu”, a precizat Claudiu Năsui.

El a precizat că nu a intervenit în niciun fel în procesuld e selecție, chiar dacă a avut la rândul său acces pe platforma unde companiile realizau înscrierea:

“Nu este nicio problemă că am avut cont pe platforma de granturi acordate IMM-urilor (Măsura 3). Zilele în care am accesat-o au fost 29 de decembrie si 31 decembrie, înainte să fi fost vreo informație relevantă pe ea. Asadar, nici vorba de intervenit într-o procedură de selecţie. Pentru că vreau să fiu 100% transparent și pentru că asta vreau să se întâmple și cu administrația din România, am cerut la STS log-ul accesului pe platformă aferent contului meu. În cazul in care PSD depune moțiunea, voi prezenta în Parlament log-urile puse la dispoziție de STS.

Am vrut să vad fiecare pas din procedura de înscriere a IMM-urilor și să o optimizez, motiv pentru care am folosit platforma de câteva ori în două zile. Am urmărit să măresc ritmul de evaluare. Ca dovadă, ritmul de procesare a crescut ulterior eficientizării platformei de la 90 de dosare pe zi la peste 800 pe zi”.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnalat pe 5 februarie că Măsura 3 de ajutor de stat pentru IMM-uri „nu îşi atinge scopul” pentru care a fost creată, în condiţiile în care peste jumătate dintre firme au aplicat pentru achiziţia de imobile, astfel că Guvernul caută soluţii pentru a îndrepta situaţia.

„Din cei 27.736 de aplicanţi, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1.807 finanţează imobile. Practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă COVID şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente”, a explicat Năsui, într-o postare pe Facebook.

Tot atunci, premierul Florin Cîţu a anunţat că a dispus o investigaţie din partea Corpului său de control pe modul de aplicare a Măsurii 3 – granturi de investiţii pentru IMM-uri, subliniind că vrea ca banii să ajungă la firmele care au „cea mai mare nevoie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe