PDL îşi alege noua conducere la Congresul Naţional: Vezi lista candidaţilor, programul şi modalitatea de votare

PDL îşi alege noua conducere la Congresul Naţional: Vezi lista candidaţilor, programul şi modalitatea de votare

Democrat-liberalii s-au reunit, sâmbătă, 14 mai, la Palatul Parlamentului pentru a desemna noua conducere a partidului, comisia pentru alegerile interne validând lista candidaturilor pentru funcţiile de vârf din cadrul formaţiunii.

Pe lângă lupta pentru şefia PDL, pentru care candidează Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu, în cursa pentru cele patru posturi de prim-vicepreşedinte se vor înfrunta şapte candidaţi, dintre care trei sunt susţinători ai lui Boc (Roberta Anastase, Gheorghe Flutur şi Teodor Baconschi), trei fac parte din tabăra lui Blaga (Sorin Frunzăverde, Cristian Boureanu şi Constantin Ostaficiuc), şi, respectiv, candidatul la funcţia de preşedinte al PDL, Theodor Paleologu.

Pentru cele 15 posturi de vicepreşedinte, 39 de membri PDL şi-au depus candidaturile, dintre care 18 sunt susţinători ai lui Vasile Blaga, în timp ce 16 fac parte din gruparea lui Emil Boc. Alţi cinci candidaţi la vicepreşedinţie au afişat o poziţie neutră.

Traian Băsescu, prezent la eveniment

Preşedintele Traian Băsescu a sosit sâmbătă la Palatul Parlamentului, pentru a participa la Convenţia Naţională a PDL. Convenția a început cu discursul președintelui, care le-a mulțumit tututor participanților la eveniment și lui Emil Boc pentru că nu l-a dezamăgit.

Vezi AICI declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

Şase miniştri pentru posturile de vice

Printre candidaţii la posturile de vicepreşedinte se numără şase miniştri. Este vorba despre Elena Udrea (Turism şi Dezvoltare Regională), Anca Boagiu (Transporturi), Traian Igaş (Interne), Teodor Baconschi (Externe), Daniel Funeriu (Educaţie) şi, respectiv, Ion Ariton (Economie).

Trei membri PDL s-au înscris în cursa pentru funcţia de secretar general al partidului, aceştia fiind preşedintele Organizaţiei Buzău, Cezar Preda (din gruparea lui Vasile Blaga), preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean (susţinător al lui Emil Boc) şi liderul Organizaţiei de Femei din cadrul PDL, Sulfina Barbu.

Modalitatea de votare

Modalitatea de votare în cadrul Congresului Național al PDL a fost subiect de dispută în rândul democrat-liberalilor, din cauza infleunței pe care cele două tabere principale ar avea-o asupra delegațiilor.

Pe de-o parte, premierul Boc a cerut introducerea criteriului de vot pe organizații județene, potrivit căruia fiecare organizațuie în parte ar urma să își exprime votul pe rând, pentru gruparea alegătorilor în funcție de județul din care provin.

Pe de altă parte, Vasile Blaga s-a opus acestei modalități, cerând ca votul să fie exprimat în ordine alfabetică, fapt care ar elimina eventualele presiuni din partea liderilor filialelor județene.

Preşedintele Comisiei pentru organizarea Convenţiei, Sulfina Barbu, a anunţat miercuri că s-a decis ca votul delegaţilor asupra moţiunilor celor trei candidaţi la preşedinţia partidului să se desfăşoare în ordine alfabetică, întrucât această modalitate este cea mai rapidă

Moţiunile candidaţilor

Cei trei candidați își vor prezenta moțiunile în următoarea ordine: Theodor Paleologu, Emil Boc și Vasile Blaga, stabilită prin tragere la sorți.

Actualul lider al PDL, Emil Boc, conduce moţiunea “România Dreaptă. România Puternică”, în timp ce moţiunea “O Românie Dreaptă. O Românie Europeană” aparţine secretarului general al partidului, Vasile Blaga. Deputatul PDL Theodor Paleologu a propus moţiunea “Privind spre viitor”.

Citeşte AICI moţiunea lui Emil Boc

Citeşte AICI moţiunea lui Vasile Blaga

Citeşte AICI moţiunea lui Theodor Paleologu

15 secţii de votare

Convenția Națională va avea loc la Palatul Parlamentului, unde vor fi înființate 15 secții de votare și 26 de urne. Pentru exprimarea votului, delegaţii se vor deplasa înspre sala „Alexandru Ioan Cuza”, după care vor ieşi prin Sala „I.G. Duca”.

Organizatorii au decis ca urnele să fie transparente, acestea fiind supravegheate în permanenţă de către un membru din partea moţiunilor concurente.

Media duratei pentru fiecare vor introdus în urnă este de un minut, astfel încât un tur va atinge aproximativ o oră.

Iată lista candidaţilor la Convenţia Naţională a PDL, publicată de Gândul :

Preşedinte:

1.Emil Boc
2.Vasile Blaga
3.Theodor Paleologu

Prim-vicepreşedinte:

1. Roberta Alma Anastase
2. Cristian Boureanu
3. Gheorghe Flutur
4. Sorin Frunzăverde
5. Constantin Ostaficiuc
6. Teodor Baconschi
7. Theodor Paleologu

Secretar general:

1. Cezar Preda
2. Ioan Oltean
3. Sulfina Barbu

Secretar general pe regiuni:

Vest:

1. Lucian Bode
2. Simion Iancu
3. Alin Popoviciu

Moldova:

1. Gabriel Berca
2. Marius Rogin

Sud:

1. Gheorghe Albu
2. Bogdan Cantaragiu
3. Ştefan Pirpiliu
4. Florin Popescu

Vicepreşedinţi:

1. Gheorghe Albu
2. Ion Ariton
3. Theodor Baconschi
4. Viorel Riceard Badea
5. Mircea Banias
6. Sulfina Barbu
7. Gabriel Berca
8. Anca Boagiu
9. William Brânză
10. Costică Canacheu
11. Cătălin Croitoru
12. Dorin Florea
13. Daniel Funeriu
14. Mircea Hava
15. Traian Igaş
16. Dănuţ Liga
17. Monica Macovei
18. Marian Jean Marinescu
19. Ioan Oltean
20. Theodor Paleologu
21. Petru Filip
22. Mihaela Popa
23. Florin Popescu
24. Cezar Preda
25. Silviu Prigoană
26. Radu F. Alexandru
27. Romeo Raicu
28. Marian Rasaliu
29. CristianRădulescu
30. George Scripcaru
31. Mihai Stănişoară
32. Mihaela Şandru
33. Gheorghe Ştefan
34. Victor Tarhon
35. Mircea Toader
36. Raluca Turcan
37. Elena Udrea
38. Darius Vâlcov
39. Sever Voinescu

Secretari executivi:

1. Mircea Andrei
2. Nicolae Anghel
3. Ion Ariton
4. Riceard Badea
5. Adrian Bădulescu
6. William Brânză
7. Nicolae Ciucă
8. Cătălin Croitoru
9. Florin David
10. Constantin Dumitriu
11. Dorin Florea
12. Daniel Humeniuc
13. Traian Igaş
14. Ion Neli
15. Dănuţ Liga
16. Marian Jean Marinescu
17. Liuţă Mihalea
18. Călin Murg
19. Răzvan Murgeanu
20. Brânduşa Novac
21. Theodor Paleologu
22. Nicuşor Păduraru
23. Mihaela Popa
24. Marian Rasaliu
25. Cristache Rădulescu
26. Cristian Rădulescu
27. Mihaela Şandru
28. Gheorghe Ştefan
29. Victor Tarhon
30. Mircea Toader
31. Cristina Trăilă
32. Raluca Turcan
33. Iulian Vladu

Ultima oră
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază