Proiectul de lege care prevede organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie, adoptat în Camera Deputaților

Proiectul de lege care prevede organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie, adoptat în Camera Deputaților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 8 IULIE / ORA 13.30:Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede organizarea alegerilor locale pe data de 27 septembrie şi a respins iniţiativa legislativă a Guvernului cu acelaşi obiect.

Proiectul UDMR a fost adoptat cu 253 „pentru”, două voturi „împotriva” şi 36 de abţineri.

Astfel, propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă, merge la promulgarea de către preşedintele României.

STIREA INIȚIALĂ

Camera Deputaților dezbate miercuri, cu rol decizional, proiectul pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie. Comisiile de specialitate se întrunesc în ședință pentru întocmirea raportului, iar plenul se va reuni ulterior, de la ora 11, când sunt programate discuții pe această temă și votul final. Autoritatea Electorală Permanentă a făcut deja o serie de precizări cu privire la organizarea tehnică a scrutinului.

Proiectul pentru organizarea alegerilor locale în 27 septembrie intră, miercuri, la vot final în Camera Deputaților

Senatorii au adoptat marți, cu 81 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 39 de abțineri, propunerea legislativă inițiată de UDMR pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie. Tot atunci, plenul Senatului respingea un proiect similiar al Guvernului Orban, dar prelua o serie de articole în cel care urmează să fie dezbătut acum de către Camera Deputaților.

Guvernul Orban a propus data de 27 septembrie pentru desfășurarea alegerilor locale, iar premierul a subliniat că, până la acel moment, obiectivul autorităților este să reducă nivelul de răspândire a infecțiilor cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care stă la baza bolii COVID-19.

„Propunerea noastră pentru data alegerilor va fi 27 septembrie. După promulgarea legii de prelungire a mandatelor (aleşilor locali – n.r.), adoptată de Parlament, în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare vom adopta proiectul de lege prin care vom propune data alegerilor – 27 septembrie – şi, evident, o serie de alte măsuri, dintre care unele măsuri sunt legate şi de o protecţie a persoanelor implicate în procesul electoral”, afirma Ludovic Orban.

El a explicat că obiectivul autorităților este să reducă „nivelul de răspândire. (…) La nivelul actual de răspândire, cu siguranţă da (se vor organiza alegeri la data stabilită – n.r.). Dar am convingerea că până pe 27 septembrie lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ”.

Alegerile locale din 2020, în contextul pandemiei de coronavirus

Există toate premisele ca alegerile locale să se desfășoare în circumstanțele deosebite generate de pandemia de coronavirus. Tot premierul avea să facă o serie de precizări în acest sens.

„Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii. (…) În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a declaratLudovic Orban, la Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti