CNAIR, apel la conducătorii auto să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă

CNAIR, apel la conducătorii auto să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă
FOTO: Pixabay.com

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) atrage atenţia conducătorilor auto care se deplasează în această perioadă, în contextul codului galben emis de meteorologi, să circule cu atenţie şi prudenţă, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

„Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru perioada 26.01, ora 23:00 – 27.01.2021, ora 23:00, ce vizează jumătatea de sud-est a Dobrogei, estul Munteniei și sud-estul Moldovei. Vor fi ninsori însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă neuniform și consistent. În Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei, vântul va avea rafale în general de 55-70 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității. Facem apel la conducătorii auto să circule cu atenție și prudență, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Totodată, compania a mai precizat că toate direcțiile regionale ale CNAIR sunt mobilizate și vor interveni unde este cazul pentru ca traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță.

Prognoza meteo până la sfârșitul lunii ianuarie

Meteorologii au emis mai multe avertizări de ninsori si de vant puternic. Temperaturile au scăzut începând de duminică seară și se mențin așa până la sfârșitul lunii ianuarie.

Meteorologul Mihai Timu a oferit mai multe detalii pentru B1 TV despre starea vremii în perioada următoare.

„Această răcirea care începe de mâine (luni, n.r.), va ține pana spre joi vineri, dar trebuie să spunem că nu este la cotele celei dinainte. Nu ne așteptăm să avem din nou valori de ger, poate izolat în estul Transilvaniei, dar pe timpul nopții o sa revină temperaturile negative, ceea ce e normal. Spre finalul lunii, la începutul lunii februarie vremea va intra din într-un nou proces de încălcare”, a declarat specialistul.

„Vorbim de un ciclon care este deja generat în zona Mediteranei și care ne va influența noaptea următoare și ne va aduce precipitații și vânt. Am emis o atenționare cod galben care începe în această noapte la ora 22:00 și este valabilă până mâine (n.r. luni) la ora 10:00. Vorbim de un cod galben valabil pentru zona Banatului, zona Carpaților Occidentali și Meridionali. În zonele montane menționate ne așteptăm ca vântul să aibă intensificări cu viteze în general de 80-90 de km/h, iar pe creste de peste 100 și va fi viscol, pentru că acolo, temporar va ninge și se va depune stat nou de zăpadă consistent.

În Banat vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăși 55-65 de km/ h, izolat chiar 70, iar aici, spre dimineață, ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare”, a explicat specialistul ANM.

Tags: