Contestația rămâne instrumentul pe care îl au la dispoziție șoferii care simt că au primit pe nedrept o amendă auto, fiind reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Articolul 15 din OUG 2/2001 prevede că agenții constatatori pot fi doar primarii, ofițeri și subofițeri din Ministerul Afacerilor Interne, persoane împuternicite în acest sens de miniștri, persoane prevăzute în legi speciale și alți reprezentanți ai autorităților publice centrale, potrivit Antena3.ro.
Șoferii pot folosi contestația pentru a ataca avertismentul, amenda contravențională sau decizia de prestare de activități în folosul comunității.
Conform legii, pentru o abatere pot fi aplicate o singură sancțiune contravențională și una sau mai multe sancțiuni complementare.
Dacă amenda contravențională și avertismentul pot viza deopotrivă persoane fizice și juridice, decizia de prestare de activități în folosul comunității se referă doar la cele fizice.
Legislația stipulează că procesul-verbal trebuie să cuprindă următoarele informații:
Procesul-verbal al organului constatator poate fi atacat printr-un dosar de contestație, iar acesta din urmă trebuie să cuprindă următoarele aspecte: