Inginerul Giampaolo Dallara, fondatorul producătorului italian de automobile cu același nume, însoțit de o delegație de reprezentanți ai Dallara, a efectuat o vizită la București în ziua de 7 martie cu ocazia lansării pe piața românească a noii maşini sport Dallara Stradale.

De peste 50 de ani, Dallara proiectează și produce șasiuri pentru mașini de curse și de stradă, impunându-se ca una dintre cele mai renumite mărci din sectorul auto la nivel global.

Grupul Dallara este singurul furnizor de automobile pentru campionatele IndyCar, Indy Lights, Formula 2, Formula 3, EuroFormula, Formula E și Super Formula. Construiește mașini pentru WEC, ELMS și IMSA și oferă consultanță pentru alte campionate, cum ar fi Nascar. Aceste date atestă calitatea foarte înaltă a companiei ca protagonist de prim rang al motor valley din Emilia-Romagna, o excelență italiană autentică aflată în fruntea producției avansate. Dallara Stradale, prima mașină de stradă a mărcii, înregistrează deja comenzi pe piața din România, operate de către Grupul Forza Rossa, dealer exclusiv in Balcani, alături de care Ambasada a organizat această vizită.

Înainte de a prezenta mașina presei specializate, inginerul Dallara a luat cuvântul la Universitatea Politehnică din București pentru o lectio magistralis intitulată: „Race Car Evolution (1960-2023)”.

Cu acest prilej s-a sărbătorit semnarea, care a avut loc zilele trecute, a unui Memorandum de Înțelegere între Motorvehicle University of Emilia-Romagna (MUNER) și Politehnica București, cu sprijinul Fundației Dallara, pentru realizarea unor activităţi comune, cum ar fi proiecte de cercetare, organizarea de conferințe și simpozioane, schimb de profesori, cercetători și studenți. În baza înţelegerii, începând cu următorul an universitar, un prim grup de studenți români se va putea specializa în cadrul structurilor de formare și ale producătorului de  automobile din Emilia-Romagna.

Dallara face parte din MUNER, un consorțiu înființat de regiunea Emilia-Romagna care include cele patru universități regionale (Bologna, Parma, Ferrara, Modena și Reggio Emilia) și producători prestigioși de automobile cu sediul în zonă.

Pentru Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, vizita Delegației conduse de inginerul Dallara „constituie un progres care îmbogățește relațiile dintre Italia și România: pe de o parte, demonstrează cât de receptivă este această piață la produsele de vârf, rodul ingeniozității italiene și al tehnologiei motoarelor precum Dallara Stradale; pe de altă parte, adaugă o etapă cooperării în domeniul formării de specialitate la înalt nivel într-un sector, cel al ingineriei auto, care este o adevărată floare de la butonieră a Italiei, cu activarea de trasee circulare capabile să ridice valoarea adăugată a prezenţei economiei italiene în România„.