General Motors, afectat de lipsa de cipuri. Producţia de vehicule la patru fabrici va fi oprită

General Motors, afectat de lipsa de cipuri. Producţia de vehicule la patru fabrici va fi oprită
FOTO: Pixabay.com

General Motors Co a devenit cel mai recent producător de automobile lovit de lipsa mondială de cipuri cu semiconductori, deoarece producătorul american de automobile a declarat miercuri că săptămâna viitoare va reduce producția la patru fabrici de asamblare.

Mai exact, General Motors (GM) a spus că va reduce întreaga producție în timpul săptămânii de 8 februarie la uzinele din Fairfax, Kansas; Ingersoll, Ontario; și San Luis Potosi, Mexic. De asemenea, în săptămâna respectivă va conduce fabrica Bupyeong 2 din Coreea de Sud la jumătate de capacitate.

Compania nu a dezvăluit volumul pe care îl va pierde sau furnizorul care a fost afectat de lipsa de cipuri, dar a spus că accentul a fost pus pe funcționarea producției la uzinele care construiesc vehiculele cu cel mai mare profit – camioane de dimensiuni mari și SUV-uri, precum și Mașină sport Chevrolet Corvette. GM a declarat că intenționează să compenseze cât mai mult posibil producția pierdută.

AutoForecast Solutions, care urmărește producția, a estimat că volumul pierdut combinat al GM ar totaliza aproape 10.000 de vehicule săptămâna viitoare.

„În ciuda eforturilor noastre de atenuare, deficitul de semiconductori va avea impact asupra producției GM în 2021”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, David Barnas, pentru Reuters într-un comunicat.

„Aprovizionarea cu semiconductori pentru industria auto globală rămâne foarte fluidă”, a adăugat el. „Organizația noastră de lanț de aprovizionare lucrează îndeaproape cu baza noastră de aprovizionare pentru a găsi soluții pentru cerințele furnizorilor noștri de semiconductori și pentru a atenua impactul asupra GM.”

Vehiculele afectate includ sedanul Chevrolet Malibu, SUV-ul Cadillac XT4, Chevy Equinox și Trax și SUV-urile GMC Terrain și vehiculul mic crossover Buick Encore.

Mai mulți producători auto, afectați de lipsa de cipuri

Deficitul de cipuri i-a determinat pe mai mulți producători auto, printre care Volkswagen AG, Ford Motor Co, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Nissan Motor Co și Stellantis NV, să reducă producția de vehicule.

Mazda Motor Corp are în vedere să-și reducă producția globală cu un total de 34.000 de vehicule în februarie și martie din cauza penuriei, au declarat miercuri surse pentru Reuters. Nissan a declarat marți că a tăiat trei zile de producție pe linia de camioane din uzina sa din Canton, Mississippi.

Deficitul de cipuri este de așteptat să producă producția în sectorul auto global cu 672.000 de vehicule mai mică decât cea anticipată în primul trimestru, a declarat IHS Markit miercuri. Firma de prognoză se așteaptă ca lipsa să dureze până în al treilea trimestru.

AutoForecast Solutions a declarat că producția pierdută la nivel global până acum, din cauza penuriei, a totalizat 564.000 de vehicule și a estimat că impactul total în acest an ar putea fi de 964.000 de vehicule.

Taiwan, care găzduiește cel mai mare producător de cipuri contractuale din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) și alte companii majore de tehnologie, se află în centrul eforturilor de soluționare a deficitului.

Producătorii taiwanezi de cipuri au promis că vor crește producția, iar guvernul i-a îndemnat să abordeze problema.

Oficialii economici din Taiwan vor organiza o întâlnire virtuală cu Statele Unite la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta despre lanțurile de aprovizionare, cu firme de semiconductori prezente.

Marți, 15 senatori americani, inclusiv unii din statele auto cheie, cum ar fi Michigan, Ohio, Tennessee, Illinois, Indiana și Carolina de Sud, au cerut Casei Albe să colaboreze cu Congresul pentru a soluționa lipsa cipurilor.