Piese auto noi vs second-hand

Piese auto noi vs second-hand

Atunci când te confrunți cu o problemă la mașină și trebuie neapărat să schimbi o anumită piesă auto, primul lucru la care te gândești este: de unde cumpăr piesa respectivă? În acest sens, ai două variante: ori apelezi la un magazin fizic sau online care se ocupă cu vânzarea de piese auto noi, ori mergi la o firmă de dezmembrări auto pentru a căuta printre piesele auto second-hand. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei variante:

Piese auto noi – siguranță și calitate

Piesele auto noi, indiferent dacă vorbim de cele OE (Original Equipment), OEM (Original Equipment Manufacturer) sau Aftermarket, reprezintă varianta optimă atunci când îți dorești calitate. Ca orice lucru nou, aceste piese mașină au avantajul de a fi mai rezistente și de a se potrivi fără niciun fel de problemă pe mașină. Există totuși câteva diferențe între piesele auto menționate mai sus.

Piesele auto OE sau OEM se referă la cele originale, fabricate de producătorul mașinii și ele pot fi recunoscute foarte ușor pentru că au logo-ul acestuia. Avantajul cel mai mare al acestor piese automobile este faptul că sunt de o calitate superioară, însă sunt și foarte scumpe. Piesele aftermarket de cealaltă parte, sunt și de 2-3 ori mai ieftine, dar ele sunt fabricate de firme mai puțin cunoscute și care se bucură de o credibilitate redusă. Există totuși și producători aftermarket care lucrează doar cu licență, adică au dreptul de a face piese similare cu cele originale, conform cu specificațiile producătorului original, iar în acest caz, calitatea este una destul de bună. Nu te poți aștepta ca aceste piese auto aftermarket să fie la fel de rezistente ca cele de origine, dar dacă ești într-o situație de criză și ai nevoie neapărat de mașină și nu dispui de prea multe resurse financiare, poți opta pentru această variantă.

În orice caz, piesele noi, chiar dacă sunt mai scumpe, îți oferă garanția că vei circula în siguranță și că te vei bucura de mașina ta mulți ani de acum înainte, spre deosebire de piesele second-hand, care de cele mai multe ori sunt uzate și deloc rezistente, dar despre asta vom vorbi în cele ce urmează.

Piese auto second hand – preț mic, calitate redusă

Piesele auto second-hand pe care le găsești de obicei la dezmembrări auto reprezintă cea mai ieftină soluție atunci când vine vorba de schimbarea unei piese pentru mașina ta, însă, aceste piese au și foarte multe dezavantaje, cel mai important fiind uzura lor. De cele mai multe ori, piesele pe care le găsești la dezmembrările auto au un grad ridicat de uzură și nu te vei putea bucura prea mult de ele. Din păcate, există și cazuri în care nu poți estima prea bine gradul de uzură și te poți trezi că după câteva folosiri, piesa să se defecteze. Un alt dezavantaj este faptul că nu poți fi sigur că vei achiziționa o piesă originală. Mulți oameni au impresia că piesele de la dezmembrări sunt originale și cumpără fără să verifice dacă piesa respectivă are ștanța mărcii. Se poate întâmpla ca piesele second-hand să fie aftermarket, așa că, dacă vrei totuși să le cumperi, asigură-te că ele sunt originale.

După cum poți vedea, ambele tipuri de piese auto au avantaje și dezavantaje. Important este să stabilești ce este mai important pentru tine: prețul sau calitatea? În orice caz, dacă ai nevoie de o piesă de schimb pentru mașina ta, ar fi bine să alegi un magazin online care se ocupă cu comercializarea pieselor de schimb. Magazinele online îți oferă o varietate mult mai mare de produse și la un preț mai accesibil!