Prețul carburantului, în creștere. Câți bani trebuie să scoată șoferii pentru un litru de benzină sau motorină

Prețul carburantului, în creștere. Câți bani trebuie să scoată șoferii pentru un litru de benzină sau motorină
Foto: Pixabay.com

Șoferii au parte de vești din ce în ce mai proaste. Prețul benzinei și al motorinei crește în mod constant, iar conducătorii auto ajung să plătească sume destul de mari pentru un plin.

Litrul de benzină costă aproape 6 lei, în timp ce prețul pentru litrul de motorină ajunge la 7 lei. Comparativ cu anul 2020, prețul carburantului a crescut cu 30%, notează Digi24.

Prețul benzinei și al motorinei, din ce în ce mai mare

Cel mai scump carburant de pe piață este cel premium, ce ajunge până la 6 lei în cazul benzinei și 7 lei în cazul motorinei.

Pentru benzina standard, prețul pornește de la 5,85 de bani și ajunge până la 6,28 de bani. Motorina standard pornește de la 5,7 lei și ajunge până la 6 lei.

Șoferii sunt cei mai afectați de aceste scumpiri, iar ele se simt cu siguranță în portofel și în bugetul lunar. Un plin de motorină poate costa aproximativ 280 de lei, iar pentru un pensionar suma este cu adevărat mare.

Mai mult decât atât, dacă oamenii fac plinul săptămânal, atunci ajung să plătească chiar și 800 de lei, doar pe benzină.

Principalii factori ai scumpirilor

Analistul economic Iancu Guda a explicat, pentru Digi24, care sunt principalii factori ce conduc la scumpirile de pe piață.

„Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%”, a explicat el.