Prețurile la asigurările RCA s-au scumpit cu până la 300%. Șoferii cer măsuri urgente de la guvern

Prețurile la asigurările RCA s-au scumpit cu până la 300%. Șoferii cer măsuri urgente de la guvern

După falimentul City Insurance, prețurile au explodat la asigurările RCA. Șoferii se plâng că trebuie să scoată de două – chiar trei ori mai mulți bani din buzunar pentru întocmirea unei polițe.

În acest moment, celelalte firme din piață încearcă să profite cât mai mult de pe urma falimentului City Insurance. Până la data de 12 octombrie, românii au depus 1.114 cereri privind posibila soluție de „asigurat cu risc ridicat”, informează HotNews.

Potrivit legii, asiguraţii care primesc de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte pentru 12 luni ale căror prime RCA sunt cu 36% mai mari faţă de tariful de referinţă, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt consideraţi asiguraţi cu risc ridicat şi se pot adresa BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto), care alege un asigurător care le va vinde o poliţa la un preţ în limitele legale.

Transportatorii cer măsuri ferme, pentru plafonarea prețurilor la asigurările RCA

Persoanele fizice, dar și juridice sunt puternic afectate de creșterea masivă a prețurilor. Astfel, transportatorii cer o anchetă a prețurilor și implicarea de urgență a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru oprirea creșterii tarifelor.

8 milioane de români sunt afectați de creșterea accelerată a prețurilor la polițele RCA. În prezent, pe fondul creșterii prețurilor, profitul asigurătorilor este de peste 50%.

„În primul semestrul al anului 2021 comunicare pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Avand in vedere 5 din 100 de soferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurator ar ramane 70.000 de mii de lei.”, a transmis Dan Scărlătescu, specialist în asigurări, pentru Antena3.

De ce au crescut prețurile la polițele RCA

City Insurance deținea 45% din piața asigurărilor RCA, urmată de Euroins, cu aproximativ 20-25%. Astfel, cele mai ieftine companii aveau în jur de 70% din clienți. După falimentul City Insurance, aproape toți clienții de la compania falimentară, care au avut nevoie de noi poliție, s-au orientat către Euroins. În primele zile de la falimentul City Insurance, platformele mai multor companii de asigurare au fost indisponibile, din cauza solicitărilor mult prea mari și a nevoii de restabilire a prețurilor.

Companii cu tarife mai apropiate de cele ale City Insurance, precum Euroins și Asirom nu pot prelua întregul portofoliu al firmei falimentare, iar pe fondul cererii, au crescut considerabil prețurile.

Astfel, la Euroins, o asigurare auto pentru un șofer de 26 de ani, proprietar al unei mașini cu motorizare pe benzină, motor 1,1, prețul pentru o asigurare pentru 6 luni s-a majorat de la aproximativ 400 de lei, la aproape 700 de lei. Tarifele pentru 3 luni s-au dublat, iar cele pentru o lună de zile s-au triplat.

În cazul polițelor pentru o perioadă mai lungă, de 12 luni, tarifele au cunoscut majorări oarecum mai mici, de 40-70%.

Pe lângă polițele RCA, șoferii au un alt motiv de îngrijorare, prețul la carburant, care față de perioada lockdownului, a crescut cu peste 50%, iar perspectivele se anunță negative.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană