Studiu: 7 mașini din 100 vândute în România sunt electrice sau hibride cu încărcare la priză

Studiu: 7 mașini din 100 vândute în România sunt electrice sau hibride cu încărcare la priză
Analiza pieței de mașini electrice- studiu Roland Berger

Din 100 de autoturisme noi înmatriculate în România, aproximativ 7 sunt electrice sau hibride cu încărcare la priză,  potrivit studiului anual Romanian E-mobility Index.

Ajuns la cea de-a cincea ediție, studiul  Romanian E-mobility Index realizat de specialiștii Roland Berger, analizează evoluția pieței de vehicule electrice.

În baza raportului se poate observa că „Indexul de electromobilitate” relevă un scor al pieței locale de electromobilitate de 54, în creștere cu 10 puncte comparativ cu anul precedent.

Potrivit datelor afișate în studiu, România prezintă o tendință crescută față de vânzările de vehicule cu propulsie electrică, cu un număr de aproximativ 9.000 de autovehicule noi pur electrice și hibrid plug-in înmatriculate în anul 2021, reprezentând o creștere de 131% comparativ cu anul anterior.

Îmbunătățirea constantă a ofertei de modele și stimulente financiare oferite de către stat au determinat această dezvoltare.

Masina electrica. Sursa foto: Pixabay

Oferta locală a crescut cu aproape 30% față de 2020, care a ajuns la un total de peste 100 de modele electrificate. Un exemplu este Dacia Spring care  a fost de departe cel mai popular model din 2021, reprezentând aproape jumătate din totalul înmatriculărilor de EV-uri.

Ponderea vehiculelor electrice în totalul înmatriculărilor de autoturisme noi aproape s-a dublat în 2021 față de 2020

România se poziționează în fața unor țări precum Statele Unite, Japonia sau Coreea de Sud în ceea ce privește recordul de 7,3% care reprezintă ponderea vehiculelor electrice în totalul înmatriculărilor de autoturisme noi care aproape s-a dublat în 2021 față de 2020.

Tranziția către combustibili alternativi devine din ce în ce mai accelerată. „Decarbonizarea este un aspect pe care fiecare companie începe să îl includă în strategie. Contextul energetic amplifică și mai mult nevoia de limitare a dependenței de combustibili fosili, în timp ce consumatorii se îndreaptă mai mult spre produse și servicii mai sustenabile” a povestit Szabolcs Nemes, Partener în cadrul Roland Berger București.

La polul opus, oferta de servicii de mobilitate alternativă a scăzut pentru prima dată din 2018, deoarece pandemia și provocările legate de cadrul legislativ au făcut ca unii jucători să iasă de pe piață, ca a dus la consolidarea poziției celor rămași. Toate segmentele s-au confruntat cu o scădere comparativ cu anul precedent, însă în zona de car-sharing jucătorii rămași s-au concentrat mai mult pe mașini electrice, menținând flota totală la un nivel similar anului precedent.

Producătorii auto au lansat deja pe piața românească mai multe modele de utilitare electrice cu diferite volume de încărcare

Pe piața românească se pot observa mai multe modele de utilitare electrice cu diferite volume de încărcare și capacități ale bateriilor, care distribuie pentru unele o autonomie de peste 300 km cu o singură încărcare. Analiza s-a axat pe vehiculele cu volume de 10-20 mc și sarcini utile de până la aproximativ două tone.

Pe lângă eficiența energetică îmbunătățită și costuri mai mici de întreținere,  un rol important îl au și stimulentele guvernamentale existente, care reduc prețul de bază cu 12% – 18%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari