Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova, au semnat acordul de împrumut aferent finanţării adiţionale, în valoare de 150 milioane de euro.
Potrivit Ministerului Finanțelor, acest împrumut este destinat susţinerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar.
În acest contet, Alexandru Nazare a declarat că asistenţa financiară semnată astăzi, alături de sprijinul şi expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar, reprezintă un pas înainte pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetăţenilor la servicii de sănătate:
„Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sănătate din întreaga lume sub o presiune imensă şi a evidenţiat necesitatea creşterii capacităţii sistemului pentru a răspunde rapid şi eficient la noile provocări şi a asigurării rezilienţei acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple şi complexe. În calitatea de ministru al Finanţelor, voi acţiona asumat în această direcţie şi voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistenţa financiară semnată astăzi, alături de sprijinul şi expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar, reprezintă un pas înainte în acţiunile întreprise de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetăţenilor la servicii de sănătate bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângă investiţiile deja demarate în cadrul proiectului iniţial, această finanţare adiţională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ŤGrigore Alexandrescuť şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
Această finanţare completează împrumutul iniţial în valoare de 250 milioane de euro acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.
Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului iniţial, prin finanţarea adiţională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş.