ANRE: Furnizorii de energie au solicitat aproape 1,35 miliarde de lei prin mecanismul de plafonare a facturilor

ANRE: Furnizorii de energie au solicitat aproape 1,35 miliarde de lei prin mecanismul de plafonare a facturilor
Foto. Pixabay

Furnizorii de energie au solicitat aproape 1,35 miliarde de lei decontare de la Ministerul Energiei, arată datele Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Solicitările furnizorilor de energie prin mecanismul de plafonare a facturilor

În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, un număr de 82 de societăţi au depus 329 de solicitări, dintre care 200 au fost aprobate.

Cereri neeligibile au fost 54.

Suma totală spre decontare transmisă către Ministerul Energiei se ridică la aproape 1,4 miliarde de lei.

Cuantumul înregistrat în cazul cererilor neeligibile e de 9,726 milioane lei, iar valoarea cerută a ajuns la 1,349 miliarde de lei.

Restul de 75 de cereri depuse sunt în diverse faze de analiză.

Ce spune Răzvan Nicolescu despre impactul schemei de plafonare și compensare

Miercuri, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și actual membru în board-ul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare, a avertizat că estimările inițiale ale Guvernului privind impactul schemei de plafonare a prețurilor și compensarea facturilor la energie electrică și gaze sunt nerealiste.

Nicolescu afirmă că doar în acest an impactul real este de circa 50 de miliarde lei, în timp ce guvernul a anunțat inițial că impactul bugetar va fi de circa 9 miliarde de lei.

„Riscul acestei scheme e legat de sustenabilitate, de capacitatea României de a o susține. E o sumă imensă. Această sumă va accentua deficitul bugetar, crescând presiunea pe împrumuturile care se iau oricum la dobânzi mari. Schema poate deveni un real pericol pentru stabilitatea macro a României”, a explicat specialistul, pentru G4Media.

Urmăriți B1TV.ro și pe