Apar noi dovezi că Europa ar putea evita o recesiune, după scăderea prețurilor la energie

Apar noi dovezi că Europa ar putea evita o recesiune, după scăderea prețurilor la energie
Foto: Pixabay

Activitatea economică în cele 20 de țări din zona euro s-a extins în ianuarie pentru prima dată în șase luni, potrivit datelor publicate marți, oferind noi dovezi că economia Europei ar putea contrazice așteptările pesimiste și ar putea evita o recesiune în acest an, scrie cnn.

Evoluție economică favorabilă în zona euro

O lectură inițială a indicelui managerilor de achiziții din zona euro, care urmărește activitatea în sectoarele de producție și servicii, a crescut la 50,2 în ianuarie de la 49,3 în decembrie, indicând prima expansiune din iunie. O citire peste 50 reprezintă creștere.

Revenirea la o creștere modestă a fost ajutată de scăderea prețurilor la energie și de reducerea presiunii asupra lanțurilor de aprovizionare, care a contribuit la temperarea costurilor în creștere ale inputurilor pentru producători.

Creșterea a fost însoțită de o îmbunătățire accentuată a optimismului cu privire la anul următor, deoarece recenta redeschidere a economiei Chinei, ca urmare a ridicării restricțiilor Covid, a ajutat să împingă încrederea investitorilor la cel mai înalt nivel din mai anul trecut.

Creșterea optimismului în Europa se bazează pe ideea potrivit căreia consumatorii chinezi vor începe să cumpere masiv din nou. Acest lucru s-a reflectat în predicția de marți a producătorului elvețian de ceasuri Swatch (SWGAF) privind vânzările record pentru 2023.

„O stabilizare a economiei zonei euro la începutul anului se adaugă la dovezi că regiunea ar putea scăpa de recesiune”, a declarat Chris Williamson, economist-șef de afaceri la S&P Global Market Intelligence, compania care publică sondajul directorilor companiilor din sectorul privat.

Economistul-șef de la Berenberg, Holger Schmieding, a declarat într-o notă de cercetare că „nivelul încă scăzut al încrederii consumatorilor și impactul întârziat al majorărilor ratelor BCE indică încă o ușoară contracție a PIB-ului zonei euro pe termen scurt, înainte ca redresarea să înceapă să se instaleze”.

Speranțele consumatorilor din Germania, cea mai mare economie din regiune, par să se îmbunătățească pentru a patra lună consecutiv în februarie, de la o bază foarte scăzută, potrivit unui sondaj separat publicat de GfK marți.

Cu toate acestea, imaginea pare mult mai puțin promițătoare în Regatul Unit, unde sondajul PMI din ianuarie a arătat cea mai puternică scădere a activității afacerilor de la blocarea națională de acum doi ani, deoarece ratele dobânzilor mai mari și încrederea scăzută a consumatorilor au deprimat activitatea în sectorul dominant al serviciilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe